Äimän käki: Saako paita värjätä miehen?

Valvooko kauppa halpatavaroiden laatua?

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / YLE

Arvoisa Äimä!

Kysymykseni koskee kauppojen laadun valvontaa sisäänostoissa (onkohan sisäänosto oikea termi...?) eli saako halvalla myydä mitä vaan sutta ja sekundaa?

Ostin talvella kouvolalaisesta marketista miesten poolopaidan. Ostos oli silkka heräteostos, johon houkutteli halpa hinta. Paita maksoi vain 4,90 €. Arvelin, että huippulaatua tuskin on luvassa, joten ostopäätös oli tietoinen riski.

Ensimmäisen käyttökerran jälkeen koittikin sitten heti yllätys. Paita sinällään oli aivan ok, mutta "paidanalus" ei. Yläruumiini oli värjäytynyt siten, että iho oli saanut tummanharmaan tai sinisenmustan sävyn - riippuen vähän siitä millaisessa valaistuksessa itseään ihmetteli. Erityisesti kyynärtaipeet ja kainalot olivat lähes pikimustat. Ihan kuin olisin kulkenut jonkin nokipilven tai -pöläyksen läpi yläruumis paljaana.

Eikä tässä vielä kaikki. Ennen kuin pesulle lähdin, niin perheen kanssa siinä oikein porukalla ihmeteltiin ja vähän naureskeltiinkin, että sen siitä saa kun halpaan sortuu.

Mutta pesulla ollessa tulikin sitten se varsinainen yllätys; väri oli niin kovaa kamaa, että se ei lähtenyt pois pelkällä vedellä ja saippualla, eikä edes pesusienellä tai -harjalla hankaamalla.

Parina päivänä toistuneiden pesuyritysten jälkeen sain värin joten kuten lopulta lähtemään käsien pesuun tarkoitetulla hyytelöllä, joka tuoteselosteen mukaan puhdistaa iholta muun muassa öljyn, rasvan, musteen, pihkan, tervan ja kumiyhdisteet - siis melko järeällä aineella, joka varmaan on ainakin useimmille miehille tuttua mönjää erinäisistä rasvaisista remonttihommista.

Mitä ihmettä noin rankka väriaine tekee paidassa?! Miksi näin värjääviä vaatteita ylipäänsä saa olla myynnissä ja mitä noin rankasti värjäävä väriaine on? MIllaisin perustein kauppaan valikoituvat myyntiin tuollaiset halpatuotteet ja tarkistaako niiden laatua kukaan missään? Jos kauppa on ajatellut, että ei noin halvasta paidasta kukaan kuitenkaan viitsi valittaa, niin onneksi olkoon - oikeassa olitte. En valittanut minäkään. Paita on 100 % puuvillaa, Royal -merkkinen ja valmistuttaja on Belttie Oy, mutta valmistajasta tai valmistusmaasta tekstiilimerkinnoissä tai paidasta roikkuneessa hintaläpyskässä ei ole mitään tietoa.

t: nimim. mustaihoinen mies

Laatupäällikkö Marja Tikka Intrade Partners Oy:stä, vaikka kyseessä oli halpa vaate, saako se värjätä noin?

- Tässä tuotteessa on aivan selvä virhe. Tällaistä tuotetta ei saisi olla myynnissä - on kyse minkä hintaisesta tuotteesta tahansa. Erittäin valitettavaa, että tälläinen paita on ollut myynnissä. Kuluttajan pitäisi ehdottomasti palauttaa tuote ostopaikkaan, sitä kautta kyseinen kauppa ja valmistaja pääsisivät kiinni ongelmaan.

- Kuvauksen perusteella kyseessä on värin huono hankauksenkesto. Mistä se sitten johtuu, siihen voi olla monta syytä. Värjäyksen aikana on täytynyt tapahtua joku virhe tai värjäyksen jälkeen kangas on huuhdeltu huonosti, jolloin kuidun pintaan on jäänyt irtoväriä. Tai sitten väri on irronnut valmistuksen jälkeen huonojen varastointiolojen takia, esim. jos tuote on ollut muovipussissa, niin joskus tapahtuu, että väri lähtee irtoamaan.

Testataanko esim. vaatteitten värinkestävyyttä sisäänostossa?

-Totta kai tarkoitus on, että vaatteista ei lähde väriä, mutta joskus tummista vaatteista voi hiukan lähteä. Se on erittäin vakavaa ja ehkä harvinaistakin, että vaate värjää ihon.

- Kyllä testataan. Yksi tärkeimmistä kriteereistä joka tutkitaan on värin kesto.

Asiakas viittasi kirjeessään paidan halpaan hintaan 4,90. Hän uskoo, että halvassa tuotteessa täytyy hyväksyä puutteita.

- Värin lähtö on sen luokan virhe, että sitä ei saisi esiintyä tämänkään hintaluokan vaatteissa. Yleensä vaatteen halpuus näkyy vaatteen kestävyydessä eli kangas voi olla ohuempaa kuin kalliimmissa vaatteissa.

Hän kertoi että otti paidan suoraan käyttöön. Pitäisikö vaate ennen käyttöönottoa pestä?

- Hyvin herkkäihoisia suositellaan pesemään vaate ennen käyttöä. Itse suosittelisin myös että vuodevaatteet pestään ennen käyttöä. Euroopan lainsäädäntö on tarkka ja yleensä vaatteet voidaan ottaa käyttöön ilman pesua.

Millaisia aineita vaatteeseen voi jäädä?

- Erilaisia viimeistelyaineita, joilla kankaan tuntua muutetaan, esim. kangasta pehmeytetään tai sen silitettävyyttä parannetaan. Tai sitten kuten tässä tapauksessa - väriä.

Kuinka usein teille tulee palautetta siitä, että vaate on värjännyt ihon?

- Hyvin harvinaista. Ja se on erittäin harvinaista että väri ei lähde pois kuin rasvanpoistoaineella.

- Jotkut väriaineet reagoivat rasvojen kanssa. Esimerkiksi jotkut lankavärit ovat rasvahakuisia. Joskus kun ompelija on käyttänyt käsirasvaa, niin lanka voi värjätä sormet.

Voiko ennakkoon tietää mikä väri irtoaa helpoimmin?

- Tummat värit, koska niissä on enemmän väriainetta. Ja punainen ehkä lähtee herkemmin kuin musta tai tummansininen ja ainakin se näykyy helpommin. Hyvillä prosesseilla ja huuhteiluilla irtoväriä ei kuitenkaan pitäisi jäädä.

Voiko tietyntyyppinen iho irrottaa helpommin väriä?

- Mahdollista on, että kuiva ja rasvainen iho irrottavat väriä eri tavalla. Myös ihmisten hiki on erilaista. On alkaalista ja hapanta hikeä, sekin saattaa vaikuttaa niin että paidan väri muuttuu ihmisen hien ansioista.

- Tälle asiakkaalle antaisin neuvon, että vaikka paita olisi pestykin palauttaisi sen ostopaikkaan. Toinen vaihtoehto on kyseinen valmistaja, johon olen ollut yhteydessä. Valmistaja mielellään lähettäisi aisakkaalle uuden paidan testattavaksi, jos hän suostuu sitä kokeilemaan.

YLE Kymenlaakso/ Hillevi Heitto