Haavisto: Köyhyys merirosvouden taustalla

Merirosvousta voidaan hillitä puuttumalla sosiaalisiin ongelmiin, arvioi kansanedustaja ja ulkoministerin Afrikan-erityisedustaja Pekka Haavisto. Haavisto palasi äskettäin Afrikan-matkalta, johon liittyi vierailu myös Somaliassa.

Kuva: YLE

- Merirosvot tulevat nimenomaan Somalian pohjoisosista. Siellä on pilvin pimein köyhiä nuoria miehiä ilman työtä ja merirosvous on ollut tapa saada nopeasti tuloja, sanoi Haavisto YLEn Aamu-tv:n haastattelussa.

Haaviston mukaan paikalliset perustelevat merirosvousta sillä, että alueella on ollut esimerkiksi laitonta kalastusta ja myrkkyjen dumppaamista. Nyt paikalliset sitten haluavat ottaa takaisin sen, mitä heiltä on viety.

- Tietysti on väärä keino yrittää nostaa elintasoaan rikollisuuden kautta.

Myös merirosvojen rahaliikenne olisi estettävä, sillä merirosvoutta pidetään maassa lähinnä tuottoisana liiketoimena.

- Onhan se erikoinen piirre, että toiminta nähdään bisneksenä. Sanotaan, että kaappaukseen investoitiin puoli miljoonaa dollaria ja kysytään, miten ei muka voitaisi vaatia kymmenen miljardin dollarin lunnaita, kuvailee Haavisto.

Haavisto sanoo, etteivät merirosvot ole uhkauksista huolimatta juurikaan surmanneet sieppaamiaan ihmisiä. Peli on kuitenkin koventunut viime aikoina.

Esimerkkejäkin myönteisestä kehityksestä on. Haavisto kertoo tavanneensa somalinaisia, jotka olivat saaneet nuoria pois kaduilta kouluttamalla nuoret ja ostamalla heidän aseensa.