Ranskalaiset museot vokottelevat nuoria kävijöitä

Ranskassa nuoria yritetään houkutella museoihin ilmaisella sisäänpääsyllä. Uuden käytännön mukaan valtion museoitten sekä tunnettujen historiallisten monumenttien ovet aukeavat vastedes ilmaiseksi alle 26-vuotiaille.

kulttuuri

Quai Branlyn etnomuseossa on viime viikkoina näkynyt tavallista enemmän nuoria, sillä museon aarteisiin voi tätä nykyä perehtyä maksutta. Huhtikuun alussa Ranskassa astui voimaan käytäntö, jonka mukaan alle 26-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi valtion museoitten pysyviin kokoelmiin.

Kaikki Pariisin tunnetuimmat taidelaitokset ja historialliset monumentit, kuten Riemukaari, Louvre, d’Orsay sekä Pompidou-keskus kuuluvat uudistuksen piiriin. Nuorten lisäksi myös ranskalaiset opettajat pääsevät vastedes sisään maksutta.

Ilmaismuseo-operaation on käynnistänyt Ranskan kulttuuriministeriö, jonka tarkoituksena on totuttaa nuoret käymään museoissa. Opettajien ilmaista sisäänpääsyä taas puolustaa se, että kulttuurin asemaa koulujen opetusohjelmassa halutaan vahvistaa. Opettajille pyritään antamaan entistä paremmat valmiudet pätevän taidekasvatuksen toteuttamiseksi.

Kallis uudistus herättää myös närää

Näillä kunnianhimoisilla tavoitteilla on hintansa, sillä ilmaismuseouudistus tulee maksamaan valtiolle yksin tänä vuonna 30 miljoonaa euroa. Nykyisessä lamasuhdanteessa nämä kulut ovat herättäneet Ranskassa myös jonkin verran arvostelua.

Kulttuuriministeriö on puolustautunut sillä, että ilmainen sisäänpääsy koskee vain pysyviä kokoelmia, kun taas vaihtuvat näyttelyt pysyvät edelleen maksullisina.

Yleisesti ottaen uudistus on kuitenkin otettu täällä vastaan varsin myönteisesti.

Hanke kaksinkertaistanee nuorten museovieraiden määrän

Operaatiolla oletetaan olevan positiivisia seurauksia etenkin kävijäluvuissa. Ranskan aikaisemmat ilmaismuseokokeilut ovat nimittäin osoittaneet, että maksuttomuus voi lisätä taidelaitosten yleisömääriä jopa puolella. Täällä arvellaankin, että pääsymaksujen poistaminen nostaa alle 26-vuotiaitten kävijöitten määrän nykyisestä 10 prosentista 20 prosenttiin.

Yleisönsuosio voi olla vieläkin suurempaa, sillä maksuttomuudesta eivät hyödy ainoastaan ranskalaiset. Uudistus koskee yhteensä 50 miljoonaa ihmistä, sillä vastedes ranskalaisiin museoihin pääsevät ilmaiseksi myös kaikkien Euroopan unionin jäsenmaitten nuoret.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anneli Vehkoo, Pariisi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus