1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kritiikin Kannukset elokuvaohjaaja Jukka-Pekka Valkeapäälle

Suomen arvostelijain liiton tämän vuotiset Kritiikin Kannukset saa elokuvaohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää. Valkeapää palkittiin esikoisohjauksestaan Muukalainen, joka kuvaa ajattomasti nuoren pojan kokemusmaailmaa. Palkintolautakunnan mukaan Valkeapään ohjaus palauttaa uskon siihen, että Suomessa on yhä mahdollista tehdä vaikuttavaa ja tinkimätöntä taide-elokuvaa.

Ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää. Kuva: Venice Days

- En lähde tekemään elokuvaa ajatellen onko se valtavirtaa vai marginaalia. Tein elokuvan joka kiinnosti. Lähdin kirjoittamaan sitä siltä pohjalta, että teen elokuvan niin hyvin kuin kykenen, sanoo Jukka-Pekka Valkeapää.

Valkeapään ohjaaman ja käsikirjoittaman Muukalaisen päähenkilö on 13-vuotias poika, joka asuu syrjäisellä maaseudulla äitinsä kanssa. Elokuva kerrotaan pojan näkökulmasta, hänen mielikuvituksensa ja tapahtumista tekemiensä tulkintojen kautta.

Miksi Valkeapää halusi kuvata tarinan lapsen havainnoista käsin?

- Muistan omasta lapsuudestani, että mielikuvituksen rooli oli suuri, se teki maailmasta jännittävän paikan. Aihe kiinnostaa minua ja se sopii hyvin elokuvaan. Mielestäni näkökulmakerronta on yksi elokuvan hienoimpia kerrontamahdollisuuksia.

Ohjaaja toivoo rahoittajilta riskinottoa

Kritiikin Kannusten raati kiittää Valkeapäätä tinkimättömästä taiteellisesta näkemyksestä. Elokuvataiteen reunaehtona on kuitenkin talous. Valkeapää kiittääkin rahoittajia , jotka lähtivät rohkeasti mukaan Muukalaisen tekemiseen. Pienen, miljoonan euron suuruisen budjetin kokoamiseen kului silti aikaa. Ohjaaja onkin huolissaan marginaalielokuvan rahoituksesta.

- Toivon, että suomalaisilla rahoittajilla, elokuvapäättäjillä ja tuottajilla on myös rohkeutta ottaa riskejä. Ilman sitä tänne ei synny mitään elokuvakulttuuria tai kansallisesti – saati kansainvälisesti – merkittävää elokuvaa. Tämä jää vain oman maan sisäiseksi puuhasteluksi, toteaa Valkeapää.