1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tanssija, journalisti ja akateemikko palkittiin

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot on jaettu. Opetusministeriö palkitsi tänä vuonna kahdeksan henkilöä tai ryhmää ansiokkaasta tiedonjulkistamisesta. Palkinnot ovat arvoltaan 10 000 euroa.

kulttuuri
Akateemikko Olli Lehto palkittiin elämäntyöstään.YLE

Akateemikko Olli Lehto sai elämäntyöpalkinnon monipuolisesta tieteellisestä tutkimuksesta ja siihen perustuvasta tiedonjulkistamisesta. Lehto on maamme kansainvälisesti tunnetuimpia matemaatikkoja ja aktiivinen tieteenhistorian kirjoittaja.

Kriisipsykologi, dosentti Salli Saari palkittiin tutkimukseen perustuvan tiedon monipuolisesta soveltamisesta kriisitilanteiden hallinnassa. Mm. Kauhajoen koulusurmien jälkeen viestimissä esiintyneen Saaren vaikutus sekä julkisuudessa että median ja viranomaisten kouluttajana on raadin mukaan ollut erittäin keskeinen.

Korkealaatuisesta ja innovatiivisesta toimitustyöstä palkittiin LUMA-keskuksen julkaisemat Jippo - Lasten luonnontiedeverkkolehden sekä Luova - Nuorten luonnontiedeverkkolehden toimitukset.

Päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä palkittiiin teoksesta Pankkikriisin peitellyt paperit. Nykyisin Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtien julkaisujohtajana työskentelevä Pietilä on taustaltaan talustoimittaja, ja hän on tutkinut pankkikriisin taustoja useissa julkaisuissaan.

Tiedetoimittaja, filosofian tohtori Katja Bargum ja professori Hanna Kokko saivat palkinnon teoksestaan Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä.

Valtionpalkinnon saivat myös tanssitaiteilija, koreografi Reijo Kela yhteiskunnallisesti kantaa ottavista ja ajatuksia herättävistä tanssiproduktioistaan sekä toimittaja Hannele Jyrkkä, kirjailija Jalo Heikkinen, professori Heikki Laitinen, kuvataiteilija, kuraattori Erkki Pirtola ja tutkija Tiina Suhonen teoksesta Hetken kannattelija. Ainutkertaisia tanssihetkiä Reijo Kelan kanssa.

Ilmatieteen laitoksen tutkijaryhmä palkittiin teoksesta Muutamme ilmastoa. Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden katsaus ilmastonmuutokseen. Raadin mukaan kyseessä on huolellisesti ja asiantuntevasti mutta samalla ymmärrettävällä tavalla kirjoitettu teos, joka selvittää monimutkaisen aiheen lukijalle kerralla.

Kalevalan kulttuurihistoria -kirjasta valtionpalkinnon saivat puolestaan toiminnanjohtaja Ulla Piela, professori Seppo Knuuttila, professori Pekka Laaksonen, kustannustoimittaja Kati Lampela ja graafinen suunnittelija Markus Itkonen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi