Kunnollisiakin pulpetteja tarjolla

Vaikka uudenmalliset koulutyöpisteet ovat oppilaiden mieleen, ne eivät välttämättä vähennä koululaisten kokemia niska- ja selkäkipuja. Tamperelaisväitöksessa tutkittiin mm. satulatuolien vaikutusta koululaisten istuma-asentoihin.

koululaiset
Opiskelijoita luokassa.
Tunku opinahjoihin kiihtyy, kun töitä riittää yhä harvemmalle.YLE / Lahti

Koululaisille olisi tarjolla myös nykyistä terveellisempiä pulpetteja. Terveystieteen maisteri Lea Saarni on selvittänyt väitöstutkimuksessaan Tampereen yliopistossa erilaisten työpisteiden, tuolien ja pöytien vaikutusta koululaisten niskan ja hartianseudun terveyteen.

Pyörällinen satulatuoli ja etuosasta kaareva työpöytä paransivat käyttäjien oloa. Uudenmalliset koulutyöpisteet olivat myös sopivampia 12-15 -vuotiaiden koululaisten kehon mittoihin kuin tavanomaiset, käytössä olleet koulutyöpisteet.

Koululaisten kasvu- ja mittaerot ovat kuitenkin suuria eivätkä kaikki ergonomiseksi väitetyt kalusteet paranna tilannetta.

Lea Saarnin kansanterveystieteen väitöskirja tarkastetaan 25.4.2009 Tampereen yliopistossa. Pälkäneellä syntynyt Saarni työskentelee nykyisin tutkijana Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksella.

Lähteet: YLE Tampere