Tuore DVD tuo Stam1nan sukukypsään ikään

Lemiläisnelikko tekee uransa välitilinpäätöksen viiden tunnin DVD-eepoksellaan. Syksyllä edessä on uuden materiaalin työstäminen.

viihde
Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen Etelä-Karjalan Radion studiossa.YLE Etelä-Karjala

- 13 vuotta on ensimmäinen teinivuosi. Periaattessa me voitaisiin nyt julistautua sukukypsäksi ja jättää lapsuuden hölmöilyt taakse. Nyt saatiin tiivistettyä ne tuohon julkaisuun, kuvailee Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen bändin tuoretta K13V -DVD:tä.

Hyyrysen mukaan kolmen kokopitkän albumin jälkeinen taitekohta oli sopiva pysäkki julkaista DVD.

- Nyt on hyvä putsata pöytä. Nämä levyt on nyt käsitelty ja nyt pääsemme tekemään uusia temppuja, Hyyrynen linjaa.

DVD:lle on pakattu videomateriaalia vuosien varrelta kaikkiaan reilut viisi tuntia. VIdeokamera on seurannut bändiä uran alkuvaiheista lähtien tiukasti.

- Itse sain ensimmäisen kamerani 14-vuotiaana . Penskasta lähtien olen haaveillut elokuvan tekijän urasta ja vasta myöhemmin tulivat musiikkikuviot mukaan. AV-alalle sitten kyllä päädyinkin, sillä tällä hetkellä työkseni teen AV-tuotantoa ja elävää kuvaa, Hyyrynen kertoo.

DVD:llä on mukana myös puolitoistatuntinen dokumentti bändin urasta. Hyyrynen vastaa dokumentista äänen, kuvan ja käsikirjoituksen osalta.

- Se seuraa bändin uraa kronologisesti vuodesta 1996 lähtien, jolloin bändi perustettiin. Se on erittäin huolella tehty bändihaastattelu ja mukana on myös tuoretta kuvamateriaalia.

Kolmelta pitkäsoitolta yhdeksän musiikkivideota

Stam1na on julkaissut jokaiselta pitkäsoitoltaan kolme musiikkivideota. Hyyrysen mukaan määrä ei ole mitenkään poikkeuksellinen.

- Lähtökohta on ollut se, että vähintään kaksi videota teemme levyä kohden. Kyllähän niitä on kertynyt.

Videobiisien valikoitumiseen vaikuttaa yhteistyö levy-yhtiön kanssa. Valintaan on moniakin syitä.

- Silloin kun studiossa saadaan osviittaa millaista materiaalia on tulossa keskustellaan levy-yhtiön kanssa mistä biisistä on järkevää video tehdä. Mikä biisi antaa julkaisusta yleisen kuvan, tarttuvan kertosäkeen tai mikä saa katsojan lähtemään levykauppaan.

Hyyrysen mukaan Stam1nalla on kasassa treenattuna jo uutta materiaalia. Kesä sujuu keikkaillessa.

- Syksyllä alkaa varmasti tiivis työ uusien biisien tiimoilta. Treenikämpällä ainakin uudet biisit kuullostavat hyviltä, pitäisi vain päästä demoamaan.

Nuoria bändejä Hyyrynen rohkaisee videntekoon.

- Ei muuta kuin hyvät valot ja kuvaamaan, Hyyrynen neuvoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Vesa Winberg