Jäätikköennuste: Merenpinnan nousu vain kiihtyy

Ennusteet ilmaston lämpenemisen aiheuttamasta merenpintojen noususta muuttuvat uuden tutkimuksen myötä yhä hurjemmiksi. Uusimman arvion mukaan merenpintojen nousu voisi olla jopa kolme metriä 50 vuodessa.

Ulkomaat
Wilkinsin jääkannen halkeaminen huomattiin Modis-järjestelmän Aqua-satelliitin kuvasta.Jeff Schmaltz / Modis, Nasa

Meksikon kansallisen yliopiston tutkimus perustuu havaintoihin, jotka kertovat jääkausien välisen ajan merenpinnan tasosta. Merenpinnat olivat tuolloin hyvin korkealla, mutta niiden on tähän saakka uskottu nousseen hitaasti, tuhansien vuosien aikana.

Jukatanin niemimaalla on säilynyt fossiilijälkiä, jotka antavat tarkan kuvan merenpinnan nousuvauhdista. Tutkimuksen mukaan vedenpinta nousikin tuolloin, 120 000 vuotta sitten, useita metrejä vain vuosikymmenten aikana.

Merenpinnan nousu johtui jääkausien välisenä aikana ilmaston lämpimyydestä. Se sai napajäätiköt sulamaan nopeasti. Merkillepantavaa on, että napajäätiköt hajosivat lämpimyyden seurauksena romahdusmaisesti.

Vaikka nykyilmasto on vielä 1 - 2 astetta tuolloista viileämpi, lämpeneminen on nopeaa. Ilmakehän hiilidioksiditaso on nyt selvästi korkeampi, mikä edesauttaa lämpenemistä arvaamattomalla tavalla.

Eteläisen napajäätikön hajoamisesta on saatu ensimmäisiä merkkejä. Tutkijapiireissä pantiin erittäin huolestuneina merkille Wilkinsin jääkannen irtoaminen mannerjäästä tämän kuun alussa. Kun 14 000 neliökilometrin, eli USA:n Connecticutin osavaltion suuruinen jääkansi irtoaa, se nopeuttaa mannerjään rapautumista.

YK:n hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC ennusti vuonna 2007, että merenpinnat nousevat tämän vuosisadan aikana enintään 59 senttiä. IPCC ei kuitenkaan mitenkään ottanut huomioon napajäätiköiden sulamista. Ennuste perustui vain merten lämpölaajenemiseen.

Jo 59 sentin merenpinnan nousu olisi katastrofi monille saarivaltioille, mutta kolme metrin nousu hukuttaisi useita maailman suurimmista kaupungeista, kuten Miamin, New Orleansin, Shanghain, Kalkuttan ja Dhakan.

Tutkijat jatkavat työtään varmistamalla Jukatanilla saadut havainnot muilla geologisesti hyvin vakailla rannikkoalueilla, kuten Länsi-Australiassa. Meksikon yliopiston tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP