Korkein oikeus kovensi Kari Uotin tuomiota

Korkein oikeus on koventanut oikeustieteen tohtori Kari Uotin tuomiota pitkään puidussa talousrikosjutussa. Tuomio on viisi kuukautta ja kymmenen päivä ehdotonta vankeutta. Hovioikeuden tuomio oli kuukautta lyhyempi.

Kari Uoti saapumassa oikeustalolle tammikuussa 1999. Kuva: YLE

Tuomio tuli törkeästä velallisen petoksesta. KKO:n mukaan Uoti ei olisi saanut salata omaisuuttaan konkurssissa vuonna 1997.

Korkein oikeus vahvisti samalla Lapin yliopiston kauppaoikeuden professorin Ari Huhtamäen viraltapanon. Korkein oikeus totesi talousrikoksiin syyllistyneen Huhtamäen ilmeisen sopimattomaksi toimimaan kauppaoikeuden professorin virassa.

Huhtamäki pidätettiin virantoimituksesta kesällä 2006. Huhtamäki tuomittiin viralta Helsingin hovioikeudessa, mutta hän valitti viraltapanosta korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus ei muuttanut Huhtamäen hovioikeudessa saamaa yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdollista vankeustuomiota. Huhtamäki oli yksi tuomituista niinsanotussa Uoti-jutussa.

Muiden vastaajien osalta jutun käsittely palautettiin hovioikeuteen.

Korkeimman oikeuden ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen.

Uoti: Tuomarin neuvosta tulikin rikos

Kari Uoti ihmettelee tuomiota, jossa hänen katsottiin salanneen omaisuuttaan. Hän sanoo toimineensa aikoinaan täsmälleen käräjäoikeuden tuomarin ohjeiden mukaan, kun jätti ilmoittamatta omaisuuttaan.

Uoti kertoo kysyneensä tuomarin neuvoa tilanteessa, jossa hänet oli asetettu henkilökohtaiseen konkurssiin. Hän oli samaan aikaan vastaajana rikosasiassa. Uoti sanoo kysyneensä, miten pitää menetellä, jotta ei joudu todistamaan itseään vastaan eikä syytteen vaaraan konkurssiasiassa.

- Jätin ilmoittamatta nämä omaisuudet, koska olin kysynyt Helsingin käräjäoikeuden tuomarilta, miten minun pitää toimia. Hän ohjeisti minut ja olen toiminut täsmälleen niin kuin käräjäoikeuden tuomari neuvoi. Nyt korkein oikeus katsoo, että se on rikos.

Uoti huomauttaa, että ensi tiistaina tulee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu, joka koskee nimenomaan oikeutta vaieta konkurssimenettelyssä, kun henkilö on samanaikaisesti rikossyytteessä. Uoti ei ole kuitenkaan halukas viemään asiaa enää eteenpäin.