Suomeen neljä uutta taiteen akateemikkoa

Tänään on nimitetty neljä uutta taiteen akateemikkoa. Uudet akateemikot ovat kirjailija Kirsi Kunnas, taiteilija Eija-Liisa Ahtila, valokuvaaja Caj Bremer ja tanssitaiteilija, professori Marjo Kuusela. Arvonimet myönsi Tasavallan presidentti Tarja Halonen Taiteen keskustoimikunnan esityksestä.

kulttuuri
Kirsi Kunnas, tanssitaiteilija, professori Marjo Kuusela, valokuvaaja Caj Bremer ja taiteilija Eija-Liisa Ahtila ottivat kuvaajille poseeraamisen rennosti.YLE

Taiteen akateemikon arvonimi myönnetään tunnustuksena erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle. Arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään 11 taiteilijalla.

Muut taiteen akateemikot ovat taidegraafikko Outi Heiskanen, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, arkkitehti Juha Leiviskä, teatteriohjaaja Ralf Långbacka, kirjailija Veijo Meri, kapelimestari Jorma Panula sekä tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Nurmesniemi.

Kirjailija Kirsi Kunnas

Taiteen keskustoimikunta perustelee Kirsi Kunnaksen (s. 1924) nimitystä sillä, että hän antoi sodanjälkeiselle uudelle lapsisukupolvelle oman äänen ja oman kielen kahdessa runokokoelmassaan Hanhiemon iloinen lipas (1954) ja Tiitiäisen satupuu (1956). Teokset olivat modernin suomenkielisen lastenkirjallisuuden tienraivaajia.

Kirsi Kunnas on tehnyt 1950-luvulta lähtien hyvin johdonmukaista kirjallisuuspolitiikkaa lastenkirjallisuuden aseman ja arvostuksen parantamiseksi. Hän on työskennellyt myös suomentajana, antologioiden toimittajana ja aapis- ja oppikirjatyöryhmissä sekä lukuisissa kirjallisuuden luottamustoimissa.

Kunnas on saanut neljästi valtion kirjallisuuspalkinnon, ja hänelle on myönnetty myös muun muassa valtion lastenkulttuuripalkinto, Pro Finlandia -mitali ja Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinto.

Taiteilija Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila (s. 1959) on kuvataiteilija, joka työskentelee ennen kaikkea liikkuvan kuvan parissa. Hänen töitään esitetään sekä lyhytelokuvina että installaatioina.

Taiteen keskustoimikunnan mukaan Ahtilan teoksiensa aiheet uudistavat sisällöltään videotaiteen perintöä. Useat hänen töistään käsittelevät vaikeita aiheita, kuten seksuaalisuutta, eroamista, luopumista ja mielen hajoamista.

Ahtila on maailmanlaajuisesti omalla alallaan tunnettu ja tunnustettu. Tästä ovat osoituksena muun muassa aiemmat näyttelyt sekä Lontoon että New Yorkin modernin taiteen museoissa sekä paraikaa esillä oleva näyttely Pariisissa.

Valokuvaaja Caj Bremer

Caj Bremer (s. 1929) on työskennellyt lehtikuvaajana 1950-luvun alusta lähes puoli vuosisataa. Laajassa reportaasituotannossaan Bremer tarkastelee ihmisiä ja yhteiskunnan eri ilmiöitä omaleimaisella ja lämpimällä huumorilla. Hänen elämäntyönsä kasvaa ainutlaatuiseksi aikalaiskronikaksi, joka on liittynyt osaksi yhteistä muistiamme ja muovannut käsityksiämme omasta itsestämme ja lähihistoriastamme, keskustoimikunta toteaa.

Bremer on toiminut muun muassa valokuvataiteen taiteilijaprofessorina vuosina 1978-1983 ja saanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kaksi kertaa, vuosina 1968 ja 1973. Tiedonjulkistamispalkinnolla hänet palkittiin vuonna 1976 ja journalistipalkinnolla vuonna 1994.

Tanssitaiteilija, professori Marjo Kuusela

Marjo Kuusela (s.1946) tunnetaan Suomen tanssielämän voimallisena vaikuttajana usean vuosikymmenen ajalta. Hänessä yhdistyvät tanssitaiteilijan moninaiset roolit tanssija-koreografina, taiteellisena johtajana, pedagogina sekä tanssitaiteen tapahtumien alkuunpanijana.

Kuusela on vaikuttanut merkittävästi tanssin alan koulutuksen kehittymiseen Suomessa. Innostavan ja laaja-alaisen pedagogin ohjauksesta on valmistunut useita kansainvälistäkin tunnustusta saaneita koreografeja, keskustoimikunta kiittää.

Lähteet: YLE Uutiset