1. yle.fi
  2. Uutiset

Kenneth Greve tuo Joutsenlampi-versionsa Kansallisoopperaan

Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve tuo oman versionsa Joutsenlammesta Kansallisoopperan lavalle syksyllä. Greven uudistama klassikkobaletti saa Suomen ensi-iltansa lokakuussa. Syksyllä alkava kausi on ensimmäinen, jonka Kenneth Greve on suunnitellut alusta alkaen itse. Meneillään olevan kauden suunnitteli pitkälti edellinen johtaja Dinna Bjørn.

kulttuuri

Kenneth Greven oma versio Pjotr Tšaikovskin säveltämästä Joutsenlampi-baletista kantaesitettiin Prahassa tänä keväänä. Syksyllä hän tuo uudistamansa klassikkobaletin Kansallisoopperaan.

Greve on uransa aikana esiintynyt 11 erilaisessa Joutsenlampi-versiossa prinssinä, ja satumainen tarina on aina herättänyt tanssijassa monenlaisia kysymyksiä.

- Prinssillä ei koskaan ollut isää ja hän rakastui lintuun, mikä on mielestäni kummallista. Minun versiossani prinssi rakastuu naiseen. Lisäksi olen halunnut näyttää joutsenen todellisempana hahmona, jolla on myös omat tunteet, Greve selittää.

Ongelmista ei enää vaieta

Ensimmäinen kausi Suomen Kansallisbaletin taiteellisena johtajana on ollut Kenneth Grevelle haastava, ja ongelmavyyhdeissä on riittänyt selvitettävää. Kansallisbaletin tanssijoiden työsuhderiita saatiin sovittua vasta kuukausi sitten, ja viime lokakuussa lisäeläkkeiden leikkaukset saivat tanssijat marssimaan ulos talosta.

Nyt Greve kiittelee kuitenkin sitä, ettei ongelmakohtien esille ottamista enää pelätä.

- Näin ne tulevat nopeammin selvitetyiksi, Greve toteaa.

Greve haluaa haastaa tanssijansa

Kauden aikana Greve on yllättynyt Kansallisbaletin kovasta tasosta. Hänen mukaansa ensi kaudesta on tulossa tanssijoille todella haastava.

- Olen hämmästynyt siitä, kuinka suuriin ponnistuksiin ryhmämme kykenee. Olen itse tanssijana himoinnut haasteita, ja nyt haluan antaa niitä omille tanssijoilleni, Greve sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio

Lue seuraavaksi