Kauppakeskus Skanssi avautui

Turkulainen kauppakeskus Skanssi avasi perjantaina ovensa kello 10. Helsinki-Turku moottoritien varressa sijaitsevassa kaksikerroksisessa kauppakeskuksessa on lähes sata kauppaa.

Skanssi (kauppakeskus)
Kauppakeskus Skanssi.
YLE / Sami Tammi

Skanssi tavoittelee yli kolmea miljoonaa kävijää vuosittain. Parkkitilaa onkin varattu yli kahdelle tuhannelle autolle.

Lahja- ja sisustustavaraliike Formalen kauppakeskukseen avaava Altti Kettinen uskoo asiakkaiden löytävän liikkeen lamasta huolimatta.

- Lamasta toki puhutaan paljon, mutta se vaikuttaa erityisesti isoihin hankintoihin kuten asuntoihin, autoihin ja matkoihin. Pientä lahjatavaraa hankintaan silloin, kun pysytään kotona. Lahjatavaroihin lama ei vaikuta välttämättä ollenkaan negatiivisesti.

Miesten lahja- ja sisustustavaraliike on uudentyyppinen liikeidea. Liikkeen perustaja Altti Kettinen uskoo miesten lahjatavaroille olevan kysyntää.

- Lahja- ja sisustusliikkeiden asiakkaat ovat pääasiassa naisia, mutta sieltä ei löydy ostettavaa miehille. Kärjistäen naiset ovat joutuneet menemään rautakauppaan, jos ovat halunneet ostaa miehelleen lahjan.

Kilpailu kiristyy

Päivittäistavarakaupan kilpailuun perehtyneen Turun kauppakorkeakoulun tutkijan Aki Koposen mukaan Skanssi voi haukata osan Raision Myllyyn ja keskustaan suuntautuvista asiakasvirroista.

Skanssin arvellaan houkuttelevan asiakkaita etenkin Turun itäisistä kaupunginosista ja moottoritien tuomina aina Salon seutua myöten. Varsinkin keskustan pikkuliikkeet ovat saaneet uuden ison kilpailijan, ja uusi tulokas saattaa liikutella asiakasvirtoja esimerkiksi Länsikeskuksen kaltaisista keskittymistä piirun verran itään.

Myös Kupittaalla ja Itäharjussa sijaitsevat K- ja S -ryhmän isot marketit joutuvat kilpailemaan Skanssin kanssa asiakkaista.

Kaarinan Krossi odottaa kaavaa

Uusille kauppakeskussuunnitelmillekin Skanssi tuo oman lisämausteensa. Viime vuosina voimakkaasti investoinut TOK -yhtymä suunnittelee Kaarinaan muutaman kilometrin päähän kilpailevaa Krossi - hypermarkettia.

Se vaatii muutosta maakuntakaavaan, joka näillä näkymin valmistuu vuosina 2010-2011.

Skanssi puolestaan jatkaa massiivista markkinointiaan eri medioissa, kertoo kauppakeskusjohtaja Kirsi Keskitalo. Myyntitavoite on aluksi noin 125 miljoonaa euroa vuodessa, mutta laajennuskin on mahdollinen, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Avajaisviikonloppuna Skanssi on poikkeuksellisesti auki myös sunnuntaina, ja kauppakeskus odottaa kolmen ensimmäisen päivän yli 75 000 kävijää.

Lähteet: YLE Turku / Kirsi Brück