1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkista löytyi kuningas Salomonin aikainen temppeli

Kaakkois-Turkista Orontesjoen varrelta on löytynyt poikkeuksellisen hyvin säilynyt muinainen temppeli, jonka uskotaan olevan peräisin kuningas Salomonin ajoilta noin 3 000 vuoden takaa. Löytö valaisee aikaa, jota on pidetty kulttuurisesti pimeänä.

Kanadalaisen Toronton yliopiston löydöt ovat vastoin sitä käsitystä, että ihmisten elämä pronssi- ja rautakausien vaihteessa oli silkkaa väkivaltaa ja kärsimystä.

Muun muassa Homeros ja uskonnolliset heprealaiskirjoitukset kertovat, että maailmassa oli tuolloin laajalti nälänhätää, etnisiä yhteenottoja ja kansojen pakkosiirtoja. Niiden on uskottu merkinneen kulttuurien romahtamista rautakauden ensimmäisiksi vuosisadoiksi.

Tayinatin temppelin kaltaiset löydöt puhuvat kuitenkin toista. Ne osoittavat, että jotkut hallitsijasuvut jatkoivat vallassa pronssikaudelta rautakaudelle.

Tayinatin kaivauksia johtava professori Timothy Harrison kertoo löytöjen perusteella, että Tayinat oli voimakkaan kuningaskunnan pääkaupunki, jolla oli kulttuurisia yhteyksiä Aigeianmerelle. Raamatuntutkijat pitävät mahdollisena, että kaupungin tuhoon viitataan yhdessä Raamatun kertomuksista.

Kaivauksissa on toistaiseksi paljastunut temppelin koristeellinen portti, josta muinoin pääsi suurelle kivetylle sisäpihalle. Lisäksi on löytynyt kivilaattojen kappaleita, joissa on uskonnollisiin tarkoituksiin ja vainajien muistoksi kaiverrettuja hieroglyfikirjoituksia.

Temppelin keskushuoneesta löytyneet hiiltyneet tiilet todistavat rajusta tulipalosta. Tiilten joukosta on löytynyt runsaasti pronssia - muun muassa niittejä - ja kaiverrettujen norsunluuhuonekalujen kappaleita sekä merkkejä kultauksesta ja hopeoinnista.

Tayinatin aluetta tutkittiin jo 1930-luvulla, jolloin Chicagon yliopiston tutkijat löysivät sekä rauta- että pronssikautisen asutuksen merkkejä. Toronton yliopisto aloitti omat tutkimuksensa vuonna 2002. Kesällä alkava uusi kaivuukausi keskittyy temppelin sisimpään eli pyhimpään huoneeseen.