Somalia otti käyttöön islamilaisen lain

Somalian parlamentti on hyväksynyt yksimielisesti islamilaisen lain käyttöönoton. Sharia-laki on ollut suurta osaa Somaliasta hallitsevien islamistien ehto tulitauolle.

Ulkomaat

Parikymmentä vuotta kaaoksen vallassa olleen Somalian heikko keskusjohto teki helmikuun lopulla sopimuksen kovan linjan islamistien kanssa tulitauosta. Sopimusta tukivat paikalliset ja ulkomaalaiset uskonnolliset johtajat.

Islamistien tärkein vaatimus oli islamilaisen lain käyttöönotto. Islamistit ovat jo ottaneet sen käyttöön hallitsemillaan alueilla. Somalian parlamentissa sharia-laki nähdään varteenotettavaksi keinoksi maan rauhoittamiseen. Sen toivotaan myös edesauttavan raha-avustusten saamista Persianlahden rikkaista öljymaista.

Kun islamistit valtasivat vuonna 2006 maan pääkaupungin Mogadishun, asukkaat olivat aluksi tyytyväisiä sharian-lain käyttöönottoon. Mielialat muuttuivat kuitenkin pian, sillä sharia kieltää musiikin ja khat-huumeen. Baidoan kaupungissa oli maaliskuussa mielenosoitus shariaa vastaan.

Somalian islamilainen Shebab-järjestö on viime aikoina voimistunut. Hiljattain 300 ulkomaalaista taistelijaa liittyi järjestön sotilaalliseen siipeen. Shebab vaatii sharia-lain lisäksi myös Afrikan unionin rauhanturvaajien vetämistä maasta.

Lähteet: AFP, Reuters