USA:n ja Venezuelan välit lämpenivät huippukokouksessa

Venezuela lähettää jälleen suurlähettilään Yhdysvaltoihin, kertoo maan presidentti Hugo Chavez. Chavezin ilmoitus kuultiin Amerikan maiden järjestön OAS:n huippukokouksessa Trinidad ja Tobagossa, jossa on paikalla myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Ulkomaat

Venezuelalla ei ole ollut suurlähettilästä Washingtonissa sen jälkeen, kun maiden suukopu johti keskinäiseen suurlähettiläiden karkoittamiseen viime syksynä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on vahvistanut Chavezin ja Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin keskustelleen OAS:n kokouksessa lähettiläiden palauttamisesta sekä Washingtoniin että Caracasiin. Ulkoministeriön edustaja kuvasi kehitystä myönteiseksi ja sanoi ministeriön työskentelevän yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Chavez puolestaan kertoi lauantaina jo valinneensa maansa seuraavan Washingtonin-lähettilään. Hän on Venezuelan entinen ulkoministeri ja OAS-lähettiläs Roy Chaderton.

Chavez ja Obama ovat tavanneet OAS:n kokouksen yhteydessä ja kätelleet useaan otteeseen kameroiden edessä. Jo ensimmäisen kohtaamisen jälkeen perjantaina Chavez sanoi Obamalle toivovansa maiden välille parempia suhteita ja haluavansa olla Obaman ystävä.

Jälkeenpäin hän kehui Obamaa toimittajille älykkääksi mieheksi ja sanoi tämän näin erottuvan edeltäjästään. Tällä hän viittasi Yhdysvaltain edelliseen presidenttiin George Bushiin, jonka kanssa Chavezilla oli tulehtuneet välit.

Presidentti Obaman talousneuvonantaja Larry Summers huomautti lauantaina toimittajille Venezuelan ja Yhdysvaltain suhteiden olevan kuitenkin kiinni muustakin kuin hymyistä ja kädenpuristuksista.

Obamalta toivotaan toimia Kuuban suhteen

Presidentti Barack Obama on tarjonnut huippukokouksessa tasavertaisia suhteita kaikille Etelä-Amerikan maille ja uutta alkua Kuuballe. Kokouksen ilmapiiri on ollut ystävällinen ja Obama on saanut asenteestaan kiitosta, mutta häntä on kuitenkin myös kovisteltu Kuuban suhteen.

Muun muassa Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva viittasi Kuuban kauppasaartoon sanoen, ettei maanosassa ole sijaa eristämispolitiikalle.

Lulan mukaan Kuuban-suhteet tulevat olemaan tärkeä merkki Yhdysvaltain halusta tulla toimeen Latinalaisen Amerikan kanssa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters