Lähes viidennes texasilaisista haluaa oman valtion

Lähes kolmasosa Texasin osavaltion asukkaista katsoo, että Texasilla on oikeus erota Yhdysvaltain liittovaltiosta. Vajaa viidennes panisi oikeuden toteen, kertoo tuore mielipidekysely.

Ulkomaat
Texasin osavaltion yksitähtinen lippu.
YLE uutiset grafiikka

Texasin osavaltion perustuslain mukaan Texas noudattaa liittovaltion perustuslakia. Texasin laissa ei kuitenkaan sanota, että osavaltio olisi alisteinen Yhdysvaltain presidentille, kongressille tai muiden osavaltioiden tahdolle.

Rasmussen-tutkimuslaitos kysyi texasilaisten mielipidettä siitä, mitä perustuslaki todella tarkoittaa.

31 prosenttia vastaajista katsoo, että perustuslain mukaan Texasilla on oikeus ryhtyä itsenäiseksi. Jos asiasta järjestettäisiin äänestys, 75 prosenttia kuitenkin kannattaisi jäämistä osaksi liittovaltiota. 18 prosenttia eroaisi Yhdysvalloista, ja seitsemällä prosentilla ei ole asiaan kantaa.

Tutkimuksen virhemarginaaliksi Rasmussen laskee 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Texasin kuvernööri Rick Perry kommentoi kyselyn tuloksia sanomalla, että Yhdysvallat on hieno liitto, jota ei ole syytä hajottaa.

- Mutta jos Washington edelleen nostaa nokkaansa Amerikan kansalle, kuka tietää, mitä siitä seuraa? Texas on ainutlaatuinen alue ja sen väki varsin itsenäistä, Perry sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset