1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nelson Mandela näyttäytyi pitkästä aikaa julkisuudessa

Etelä-Afrikan entinen presidentti ja apartheidin vastaisen liikkeen johtaja Nelson Mandela on osallistunut Afrikan kansalliskongressin ANC:n vaalitilaisuuteen Johannesburgissa. 90-vuotiasta Mandelaa ei ole viime vuosina juuri nähty julkisuudessa.

Nelson Mandela Johannesburgissa maaliskuussa 2009. Kuva: Dudu Zitha / EPA / POOL

Sata tuhatta urheilustadionille kokoontunutta ihmistä otti hurraten vastaan hauraan Mandelan, joka ajoi paikalle golfvaunulla.

Etukäteen nauhoitetussa puheessaan Mandela kehotti ANC:tä muistamaan vaalivoittoa tavoitellessaankin, että puolueen tärkein tehtävä on poistaa köyhyys ja rakentaa yhteiskunta, jossa kaikkien on hyvä elää.

Tilaisuus huipentaa ANC:n parlamenttivaalikampailun. Vaalit järjestetään keskiviikkona.

ANC on ollut vallassa vuodesta 1994 eli apartheidin kaatumisesta asti. Jos puolue saa odotetun vaalivoiton, sen johtajasta Jacob Zumasta tulee presidentti. Tällä hetkellä virassa on ANC:n varapuheenjohtaja Kgalema Motlanthe.

Samaan aikaan viimeistä vaalitilaisuuttaan pitävät myös ANC:sta irronnut kansankongressi eli Cope-puolue ja suurin oppositiopuolue demokraattinen liitto. Ehdolla on myös kolme muuta puoluetta.

Vaaleja pidetään apartheidin jälkeisen ajan tärkeimpinä. Samalla ne ovat suurimmat, sillä äänioikeutensa on rekisteröinyt yli 23 miljoonaa ihmistä.

Sisäinen kiistely, korruptio ja skandaalit ovat mustanneet ANC:n mainetta. Puolueen odotetaan menettävän ääniosuuttaan, mutta sille povataan silti 60:ta prosenttia äänistä. Copelle on ennustettu 15 prosentin ääniosuutta.