1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heikko kruunu vetää suomalaisia ostosmatkoille Ruotsiin

Ruotsin kruunun heikko kurssi on saanut suomalaiset ryntäämään ostoksille Ruotsiin. Tänä vuonna jo noin pari miljoonaa suomalaista on käynyt ostoksilla Haaparannalla. Kruunun kurssi on heikoin vuosikausiin.

Kotimaan uutiset
Euroon verrattuna edullinen kruunu vetää ostoksille Haaparantaan.
Esko Puikko / YLE

Kruunun poikkeuksellisen heikko kurssi on tuonut rajakaupunki Haaparantaan asiakkaita jopa Jyväskylästä saakka. Kauppoja tullaan tekemään perhekunnittain tai suuremmissa ryhmissä bussilla.

Kaupankäynnin taustalla on kruunun kurssikehitys. Kruunun kurssi sukelsi alamäkeen viime kesänä ja alamäki jatkui maaliskuulle saakka. Kun kurssi oli alimmillaan eurolla sai 12,5 kruunua.

Haaparannalla ostoksia tekevä asiakas on yleensä Suomesta. Suomalaisten suhteellinen osuus asiakkaista vaihtelee 40 prosentista aina 85 prosenttiin. Esimerkiksi Kalotin alueen suurimman rengasliikkeen KM Däck Servicen asiakkaista 80 prosenttia on Suomesta.

KM Däck Service myy suomalaisille vuosittain 80 000 rengasta. Tämä tuo yrityksen kassaan kahdeksan miljoonan euron liikevaihdon. Kauppias Jarmo Maunu sanoo, että yrityksen hinnat on selvästi edullisemmat kuin Suomessa.

- Eurolla on tällä hetkellä noin 15-20 prosenttia enemmän ostovoimaa kuin viime kesänä. Normaalivuoteen verrattuna kaupankänti on vilkastunut 20 - 30 prosenttia, kertoo Maunu.

Urheiluvälinekauppa käy kuumana

Urheiluvälineiden kauppa käy myös vilkkaasti. Suomalaiset hamstraavat kenkiä, vaatteita ja suksia. Erityisesti sisäkuntoiluvälineet ovat suosittuja. Autoihin pakataan juoksumattoja, askelkoneita ja soutulaitteita. Niiden hinnat ovat jopa 30 prosenttia edullisemmat kuin Suomessa.

Intersport Haaparannan myyjä Anu Koivumaan mukaan useimpina päivinä yleisin kaupantekokieli on suomi.

- Ruotsin kielen taitoa kysytään hyvin harvoin, varsinkin tänä keväänä, sanoo Koivumaa.

Suomen kauppiaat eivät vielä huolissaan

Suomen puolella Torniossa vakuutetaan, ettei vielä ole syytä paniikkiin. Kurssivaihtelut ovat osa rajan etuja ja kiroja. K-kauppias Antti Kaarlela sanoo, että hänen 20 vuotta kestäneellä urallaan niihin on ollut pakko tottua.

- Ei huolestuta tällainen heilunta, se kuuluu rajakaupan luonteeseen, Kaarlela vakuuttaa.

Hän kuitenkin myöntää, että jonkin verran kruunun heikkous näkyy ruokakauppassakin. Ruotsin kruunun kurssi heiluu nyt ylä- ja alamäessä. Kaarlela näkee tämän viikon tapahtumissa jo valoa, kauppiaan kannalta.

- Nyt on onneksi kurssi parantunut niistä kaikista synkimmistä ajoista ja olemme menossa parempaa kohti, Kaarlela iloitsee.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Torvinen

Lue seuraavaksi