Taidemarkkinat vetävät - tarjonnasta pulaa

Talouskriisi ei ole karkottanut ostajia taidemarkkinoilta, mutta pulaa on yllättäen tarjonnasta, kirjoittaa The New York Times -lehti. Esimerkiksi tämän kevään Aasian ja Lähi-idän taiteen huutokaupat osoittavat, että asiakkaat ovat innokkaita ostamaan, jos laadukasta ostettavaa on.

kulttuuri

Lehden mukaan tämän kevään huutokaupoissa laadukkaista esineistä on maksettu huippuhintoja ja ostajia on riittänyt, kun hyvää tavaraa on ollut tarjolla. Ongelmaksi onkin noussut se, että esimerkiksi viimeaikaisissa Lähi-idän taiteen huutokaupoissa hyvästä tavarasta on ollut pula.

Esimerkki jymymenestyksestä ovat huutokauppakamari Christie'sin maaliskuiset aasialaisen taiteen huutokaupat New Yorkissa. Edesmenneen Arthur M. Sacklerin kokoelman 199 teoksesta myytiin 198 lähes 11 miljoonan dollarin yhteishintaan. Näin siitä huolimatta, että kokoelman parhaat palat oli lahjoitettu Sacklerin nimeä kantavalle gallerialle ja kaupattavat esineet vaihtelivat keskinkertaisista erinomaisiin.

Muun muassa 1600- tai 1700-luvulta peräisin oleva valkoisesta marmorista tehty bodhisattva myytiin 110 500 dollarilla huolimatta näkyvistä vaurioista. Harvinaisuuksista kamppailtiin ja osa kaksin tai kolminkertaisti arvioidun hintansa.

Samanlaisella innokkuudella ostettiin Walter Hochstadterin kuolinpesän posliini- ja pronssiesineet. Niistä saatiin odotuksia parempia hintoja ja merkkinä kiinalaisten taidemarkkinoiden hyvistä näkymistä oli kiinalaisten välittäjien vahva osallistuminen huutokauppaan. Esimerkiksi Yongzheng-kaudelta 1700-luvulta peräisin oleva poikkeuksellisen hyvälaatuinen vaasi myytiin kymmenen kertaa hinta-arviota suuremmalla summalla eli 1,81 miljoonalla dollarilla.

Christie'sin islamilaisen ja intialaisen taiteen huutokaupassa Lontoossa sen sijaan silmiinpistävää oli esineiden harvalukuisuus. 237 kaupan olleesta esineestä myytiin vain 140, mutta The New York Timesin mukaan puutetta ei ollut halukkaista ostajista vaan houkuttelevista esineistä.

Jopa vaatimattomia esineitä myytiin hyvään hintaan ja harvoista huipuista maksettiin odotettua enemmän. 1500-luvulta peräisin olevasta, todennäköisesti sulttaani Bayezidille kuuluneesta kalligrafia-albumin lehdestä maksettiin 12 kertaa arviohintaa enemmän, 289 250 puntaa. Mikäli tällaisia kohteita olisi ollut huutokaupassa enemmän, siitä olisi tullut jymymenestys, The New York Times arvioi.

Samanlainen pula hyvästä tavarasta oli päivää myöhemmin Sothebyn huutokaupassa, ja sielläkin kaupaksi kävi alle puolet esineistä. Myös tulevissa Lontoon ja New Yorkin vanhojen mestarien, impressioinistien ja modernin taiteen maalausten huutokaupassa tarjonta näyttää yhtä köyhältä kuin islamilaisen taiteen osalta.

Lähteet: YLE Uutiset