1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Sotaooppera saa jatkoa

Bengt Pohjasen ja Kaj Chydeniuksen yhteistyö Tornionjokilaakson historiaa kuvaavan oopperasarjan parissa saa jatkoa. Joppausooppera, Lestadiusooppera ja Suomen sotaan 1809 sijoittuva Sotaooppera saanevat jatkoa jo parin vuoden kuluttua Evakko-oopperan työnimellä kulkevasta teoksesta.

oopperat
Sotaoopperan harjoitukset.
Haaparannalla kesällä ensi-iltansa saavan Sotaoopperan kuoro-osuuksia harjoiteltiin viikonloppuna Kansantalolla. Etualalla sopraano Carina Henriksson, taustalla osa 60-henkisestä kuorosta.YLE / Antti Heikinmatti

Pohjasen ja Chydeniuksen yhteistyössä kirjoittaman oopperatrilogian toistaiseksi viimeiseen osaan, eli kesällä ensi-iltansa saavaan Sotaooperaan on myyty jo tuhansia ennakkolippuja. Ensi-ilta kesäkuun 26. päivänä on ollut loppuunmyyty jo pitkään. Pohjasen mukaan menestys innoittaa jatkamaan sarjaa.

- Minulla on koossa runsaasti haastattelunauhoja Lapin sodasta. Ihmiset ovat nimittäin kuulleet Sotaoopperasta tietämättä mihin sotaan se sijoittuu. Monet ovat soitelleet ja halunneet kertoa kokemuksiaan ja hauskoja sattumuksia, joten materiaalia uuteen teokseen on kertynyt, Pohjanen sanoo.

Hänen mukaansa teksti Evakko-oopperan työnimellä kulkevaan teokseen on jo valmiina. Ensi-illan ajankohtaan vaikuttaa kuitenkin myös se, kuinka pitkään Sotaoopperaa Haaparannassa esitetään.

- Kunnanvirastolla on oikein ihmetelty lipunmyynnin vauhdikkuutta ja tuumailtu, että Sotaoopperaa voitaisiin esittää vielä ensi kesänäkin. Ja minusta se kantaisi hyvin vielä seuraavaankin kesään. Sen jälkeen olisi sopiva paikka uudelle oopperalle, Pohjanen arvelee.

Evakko-oopperan jälkeen Pohjanen haluaa palata vielä Sotaoopperan aikaakin kauemmas historiaan: viidenneksi osaksi suunniteltu ooppera sijoittuisi Pähkinäsaaren rauhan aikaan 1300-luvun alkupuolelle.

Sujuvaa yhteistyötä

Pohjasen mukaan yhteistyö Sotaoopperan lisäksi Joppausoopperaan ja Lestadiusoopperaan musiikit säveltäneen Kaj Chydeniuksen kanssa on hioutunut vuosien varrella varsin tehokkaaksi.

- Kaj on opettanut minulle, miten jo tekstiä kirjoittaessa voi ajatella esimerkiksi musiikin rytmitystä. Joppausoopperaa kirjoittaessahan minulla ei ollut juurikaan kokemusta libreton kirjoittamisesta.

Nyt tekstejä ei enää palaudu takaisin sävellyskelvottomina.

- Kaj sanoo vain, että "tämä on kolmen tunnin kuluttua sävelletty", Pohjanen nauraa.

Ooppera sopii Meänmaahan

Pohjasen ja Chydeniuksen yhteistyönä syntyneet Joppausooppera ja Lestadiusooppera ovat keränneet paitsi täysiä katsomoita, myös sankan joukon musikaalisia harrastajia tekijäjoukkoihinsa. Pohjasen mukaan ooppera sopiikin erityisen hyvin tarinankerrontamuodoksi Meänmaahan eli Tornionlaaksoon.

- Täällä lauletaan paljon kuorossa - ja hyvin. Tähänkin oopperaan saatu kuoro on hyvin tasokas. Miksipä ei käyttäisi tätä vahvuutta, kun ihmiset vielä haluavat olla mukana näissä produktioissa. Myöntää täytyy, että myös Ylläksen Käärme-oopperan menestyksellä oli osansa tähän ideaan, Pohjanen kiittelee.

Sotaoopperan valmistelut hyvällä mallilla

Kesäkuun lopulla ensi-iltansa saava Sotaooppera sijoittuu Suomen sotaan vuonna 1809 ja kertoo Tornionlaakson jakamisen kohtalonhetkistä. Mukana on ammattinäyttelijoiden lisäksi 60-henkinen kuoro ja kaikkiaan lavalle nousee toistasataa ihmistä.

- Kieltämättä tällaisen joukon ohjaaminen on välillä vähän kaoottista, mutta kaikki on nyt hyvällä mallilla. Suurempia joukkoharjoituksia on järjestetty nyt kolmena viikonloppuna ja tahti tiivistyy tietysti ensi-illan lähestyessä, kertoo toinen ohjaajista, Pia Suonvieri.

Suonvieren lisäksi oopperan ohjaajana toimii teatterinjohtaja Ulf Fenbro. Päärooleissa ovat Göran Forsmark, sekä sopraanot Ann Sofie Ailovuo, Carina Henriksson ja Lisbeth Sandberg.

Lähteet: YLE Perämeri / Antti Heikinmatti

Lue seuraavaksi