Teuvalla luotiin kulkusista korusto

Teuvan rauta-aikainen hautalöytö innosti muinaiskulttuurin vaalijat luomaan sarjan kulkuskoruja. Paikallinen kultaseppä Rauno Lehtola valmistaa korusarjaa käsityönä.

Muinaishautalöydön perusteella Teuvalla valmistettavan uuden korusarjan perusosa on kulkunen. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa/YLE

Teuvalla on julkistettu tänään Lautamäen muinaishaudan löytöjen perusteella valmistettu korusto. Hopeakorustoon kuuluvat kaulariipus, korvakorut, sormus ja napit.

Teuvan muinaiskulttuuriyhdistys tarttui hautalöytöön, ja nyt paikallinen kultaseppä Rauno Lehtola tekee kulkuskoruja käsityönä.

Kulkusen valmistaminen on työlästä. Lehtolan mukaan yhden hyväsointuisen kulkusen valmistus vie kolmisen tuntia.

Kulkusille paljon käyttöä

Rauta-aikaan kulkusille riitti paljon käyttöä. Teuvan muinaiskulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Koivu selvittää, että ihmiset käyttivät kulkusia koristeina, mutta niitä käytettiin erikokoisina myös hevosen valjaissa ja pahojen henkien karkottajina.

Lautamäen hautalöytö tehtiin Teuvalla jo 50 vuotta sitten. Hautalöytö oli runsas. Löytöjen perusteella Kalevala Koru suunnitteli Teuva-riipuksensa, ja muinaiskulttuuriyhdistys on teettänyt erilaisia solkia.

Teuvalla on tehty hautalöydön innoittamana myös Lautamäen emännän puku, mutta sitä ei voida pitää muinaispukuna. Haudasta ei nimittäin löytynyt tekstiiliviitteitä.

Koruston ensimmäiset kappaleet on tänään luovutettu Teuvan kunnalle. Muinaiskulttuuriyhdistys toivoo, että korut ja muut hautalöytöön liittyvät asiat saadaan aikoinaan esille vitriiniin Teuvan kulttuuritalo Orrelaan.

Muinaiskulttuuriyhdistys sai tukea koruhankkeelleen Teuvan kunnalta ja Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta.