1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hävittäjäharvinaisuudelle uusi omistaja Britanniassa

Isossa-Britanniassa harvinainen kaksipaikkaiseksi muutettu Spitfire-hävittäjä on myyty huutokaupassa. Bonhamsin huutokauppakamarin mukaan kone myytiin brittiläiselle keräilijälle ja seikkailijalle yli 1,7 miljoonalla punnalla.

Kaksipaikkaisen Vickers-Supermarine MkIX Spitfire -koneen kauppahinta nousi 1 739 500 puntaan eli lähes kahteen miljoonaan euroon. Sen osti Steven Brooks -niminen brittiläinen rahoittaja ja naparetkeilijä.

Kaatopaikalta Etelä-Afrikassa 30 vuotta sitten pelastettu Spitfire on nykyisin lentokykyinen. Yksipaikkaisesta kaksipaikkaiseksi harjoituskoneeksi muutettu Spitfire oli huutokauppaa varten kunnostettu säntillisesti. Myynnissä ollut Mark IX -mallin Spitfire valmistui lokakuussa 1944. Kone oli yksi noin 23 000 valmistetusta Spitfire-koneesta.

Spitfire oli erityisesti Ison-Britannian ilmavoimien RAF:n käyttämä yksipaikkainen ja yksimoottorinen hävittäjä, joka nousi yhdeksi tunnetuimmista toisen maailmansodan aikaisista koneista. Etenkin vuoden 1940 Britannian ilmasodan (engl. Battle of Britain) voitosta natsi-Saksan Luftwaffea vastaan on juuri Spitfirelle usein annettu suurin kunnia.