Vanhanen: Veronkiristyksiin ei nyt aihetta

Kiinassa vierailevan pääministeri Matti Vanhasen mukaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen vaatimia hyväosaisten lamatalkoita ei toteuta talouskriisin keskellä.

Kuva: YLE

Pekkarinen ehdotti lauantaina YLEn Ykkösaamu-ohjelmassa, että hyväosaiset olisi saatava mukaan laman torjuntaan esimerkiksi veroja nostamalla.

Vanhasen mukaan veronkiristyksiin ei ole aihetta tällä hetkellä, vaikka hän sanookin ymmärtävänsä hyvin Pekkarisen näkemyksen.

- Voi sanoa, että parhaiten menestyvien osuus yhteiskunnan rahoittamisesta on laskenut ja tässä mielessä tilanne on tasapainoton, Vanhanen totesi.

Vanhasen mukaan veroja joudutaan kuitenkin nostamaan kriisin jälkeen.

Vanhanen ja Hu tapasivat

Vanhanen on myös tavannut Kiinan presidentin Hu Jintaon. Keskusteluissa olivat esillä maailman talouskriisi ja neuvottelut uudesta ilmastosopimuksesta.

Pääministeri Vanhanen on tyytyväinen Suomen aikanaan tekemään "strategiseen valintaan" ryhtyä tiiviiseen yhteistyöhön Kiinan kanssa.

- Ilman tätä valintaa meille olisi käynyt huonommin. Minkään alan yhtiö ei voi olla globaalinen toimija, ellei se nykyään toimi Kiinassa, Vanhanen sanoi YLE Uutisille Pekingissä.

- Suomelle Kiina on jo nyt yksi isoimmista kauppakumppaneista, Vanhanen muistutti.

Suomen pääministeri puhui maanantaina opiskelijoille Tsinghuan huippuyliopistossa ympäristöasioista ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Hän myös antoi tuleville Kiinan päättäjille tarkkaa tietoa Kiinassa toimivista suomalaisyrityksistä.

Presidentti Hu Jintaon kanssa puheenaiheena oli puolestaan maailmantalous sekä neuvottelut uudesta ilmastosopimuksesta. Siitä on määrä sopia joulukuussa Kööpenhaminassa.

Ihmisoikeudet eivät sitä vastoin mahtuneet tämän päivän tapaamisten asialistalle. - Pääministeritapaamisessa niistä puhutaan, Vanhanen lupasi.