Poliisi harkitsee kranaattiaseita

Suomen poliisi harkitsee monikäyttöisten, kevyiden kranaattiaseiden käyttöönottoa, kertoo Helsingin Sanomat. Harkinnassa olevat kranaattiaseet voivat ampua kaasu-, väri- tai patukka-ammuksia, jotka eivät ole hengenvaarallisia.

Kotimaa

Useimmiten 40-millin kranaattiaseita käytettäisiin erilaisten riehuntatilanteiden rauhoittamiseen ja niitä voitaisiin hankkia joukkojenhallintayksiköille tai Helsingin poliisin ns. Karhu-ryhmälle. Armeijalla on käytössään laaja valikoima järeämpiäkin kranaattiaseita.

Kranaattipistoolin maalikranaatteja voitaisiin käyttää esim. rikoksesta epäillyn henkilön merkitsemiseen väkijoukosta. Kyynelkaasua sisältävä kaasuammus hajoittaa väkijoukon. Patukka-ammus aiheuttaa kohteeseensa voimakkaan iskun, joka ei kuitenkaan läpäise ihoa.

Lehden haastattelema ylikomisario Seppo Sivula kertoo poliisin etsivän sopivan kranaattimallin, joka täyttää voimankäyttötarpeen, mutta ei ole kohtuuttoman vaarallinen kohdehenkilölle tai sivullisille. Kranaattipistoolit ovat melko tarkkoja noin 300 metrin etäisyydelle saakka.

Aloite uuden aseen hankkimiseen on lähtenyt joukkojenhallintatoiminnasta.

Lähteet: YLE Uutiset