1. yle.fi
  2. Uutiset

Medvedev saapui Halosen vieraaksi

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on saapunut poliisisaattueessa presidentinlinnaan tapaamaan presidentti Tarja Halosta. Suomessa ensimmäisellä valtiovierailullaan olevan Medvedevin kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle hieman puolenpäivän jälkeen.

Kotimaan uutiset
Suomen ja Venäjän presidenttiparit tervehtivät presidentinlinnan parvekkeelta.
Suomen ja Venäjän presidenttiparit tervehtivät presidentinlinnan parvekkeelta.YLE

Kahdenvälisten keskustelujen lisäksi presidentit Medvedev ja Halonen aikovat vierailla Porvoossa tiistaina.

Halonen ja Medvedev ovat tavanneet kerran aiemmin, kun presidentit osallistuivat viime kesänä Venäjän Hanti-Mansiassa suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin. Puhelimitse presidentit ovat keskustelleet useasti eri yhteyksissä.

Medvedevin valtiovierailun johdosta Helsingissä ja Porvoossa liputetaan alkuviikosta. Lisäksi sisäasiainministeriö suosittaa liputusta torstaina Helsingissä ja perjantaina Turussa Liettuan presidentin ja rouva Valdas Adamkusin valtiovierailun takia.

Dmitri Medvedev pitää maanantaina Helsingin yliopiston juhlasalissa puheen, joka näytetään suorana lähetyksenä sekä YLE TV1:ssä että YLE Uutisten internetsivuilla klo 17.08 alkaen. Lisäksi Halosen ja Medvedevin yhteinen tiedotustilaisuus välitetään YLE Uutisten nettisivuilla klo 15 - 16.

Studiossa Medvedevin puhetta ja Suomen-vierailua arvioivat Aleksanteri-instituutin tutkija Anna-Liisa Heusala ja Yleisradion entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marko Lönnqvist. Ohjelma uusitaan tiistaina kello 11.10.

Medvedevin vierailun vuoksi järjestettävät mielenosoitukset alkoivat aamupäivällä Helsingissä tasavallan presidentin linnan läheisyydessä Katajanokalla.

Helsingin apulaispoliisipäällikön Jari Liukun mukaan mielenilmaukseen on osallistunut nelisenkymmentä ihmisiä. Mielenilmaus on sujunut rauhallisesti. Suurin osa ihmisistä tulee olemaan paikalla luultavasti koko päivän, Liukku arvelee. Liukun mukaan Helsingin mielenilmauksien järjestäjäksi on ilmoittautunut kaksi eri ryhmää.

Vastamielenosoittajien mielenilmaus järjestetään Tampereella.

Venäjä haluaa tukea maakaasuputkelle

Venäjä toivoo Suomelta vahvaa tukea Nord Stream -yhtiön maakaasuputkelle, Medvedevin neuvonantaja kertoo. Moskova toivoo Suomen hallituksen antavan kesäkuussa tukensa putkelle, johon Viro ja Ruotsi suhtautuvat varauksellisesti.

Energiayhteistyö on muutenkin vierailun aikana keskeisessä osassa. Prihodko muistuttaa, että Suomi saa kaiken käyttämänsä maakaasun Venäjältä, samoin kuin 70 prosenttia öljystä, kolmanneksen kivihiilestä ja kymmenesosan sähköstä.

Venäjän suunnittelemista puutulleista on määrä käydä perusteellinen keskustelu. Prihodkon mukaan Venäjä on avoin keskustelulle.

Venäjän toivomus on saada helpotusta maiden väliseen viisumisopimukseen, mikä helpottaisi matkailua. Prihodkon mukaan Venäjän ja EU:n väliset neuvottelut etenevät hitaasti ja Venäjä onkin solminut kahdenvälisiä viisumisopimuksia Ranskan, Italian ja Saksan kanssa.

Lisäksi presidenttien kesken on tarkoitus vaihtaa tietoja EU:n mielipiteistä, jotka koskevat Venäjän pyrkimyksiä kansainvälisen talouskriisin hoitamiseen ja muihin ajankohtaisiin kansainvälisiin kysymyksiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi