Kyyjärvi äänesti pakolaisten puolesta

Kyyjärven kunnanhallitus hyväksyi eilen esityksen pakolaisten vastaanottamisesta. Asiasta äänestettiin, ja äänin 6-3 hallitus esittää valtuustolle ovien avaamista pakolaisille.

Kyyjärvi
Yle

Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan uusille asukkaille on pohjoisessa Keski-Suomessa tarvetta.

- Täältä on viime vuonna hävinnyt 387 ihmistä, ja me tarvitsemme lisää. Me tarvitsemme työperäistä muuttoa, me tarvitsemme Suomen sisäistä muuttoa, me tarvitsemme pakolaisia, me tarvitsemme uusia lapsia tänne. Ja meidän tarvitsee pitää ne ihmiset, jotka jo ovat täällä, tiivistää Muukkonen.

Keski-Suomen TE-keskus on pyytänyt Kyyjärveä vastaanottamaan noin 20 - 30 hengen pakolaisryhmän. Pakolaiset voisivat saapua kuntaan tämän tai ensi vuoden aikana.

- Alustavien keskustelujen mukaan ryhmä voisi olla tulossa vuoden vaihteessa, mutta sitä ennen on ratkaistava monta asiaa. Hyvä olisi, jos päätös saataisiin tehdyksi jo viikon päästä valtuustossa, niin meillä olisi enemmän aikaa muulle valmistelulle. TE-keskus haluaa ensin periaatepäätöksen, ja sitten mennään eteenpäin, Muukkonen kertoo.

Kyyjärvi paikkaisi pakolaisilla vähenevää ja ikääntyvää väestöään. Syntyvyyden nykyinen heikko taso johtaisi jatkossa muun muassa koulujen oppilasmäärien romahdukseen.

Kyyjärvellä on myös työpaikkoja yli kunnan oman tarpeen.

Kuluihin tukea valtiolta

Pakolaisten vastaanottamisesta on järjestetty Kyyjärvellä valtuuston iltakoulu sekä kuntalaisille avoin keskustelutilaisuus. Asenne pakolaisryhmän vastaanottamiseen on kunnassa pääosin myönteinen.

Pakolaisten kuntapaikoista on valtakunnallisesti suuri pula. Valtio maksaa kunnille korvauksia pakolaisten vastaanottamisesta aiheutuvista kuluista. Korvauksia maksetaan kolmen vuoden ajan siitä hetkestä, kun pakolainen saapuu kuntaan asumaan. Yli 7-vuotiasta maksetaan vuosittain 1 900 euron korvaus ja alle 7-vuotiaista reilut 6 200 euroa.

Kyyjärven laskelmien mukaan esimerkiksi kahdeksan aikuisen, kuuden kouluikäisen ja kuuden alle kouluikäisen pakolaisen vastaanottamisesta tulisi kunnalle 63 000 euron vuosittainen yhteiskorvaus.

Lähteet: YLE Keski-Suomi