1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Verojen välttely laskee levyjen hintaa netissä

Veroparatiiseja käyttämällä isot kansainväliset nettikaupat voivat jättää arvonlisäveron Suomeen maksamatta.Tilanteesta kärsivät kotimaiset pienyrittäjät ja Suomen valtio, joka jää ilman verotuloja.

Kotimaan uutiset
Levyjen ostoa internetissä.
YLE

Äänilevyjen ja dvd-levyjen nettikaupassa voi laskea hintoja kuljettamalla tuotteet veroparatiisin kautta. Silloin välttyy Suomeen maksettavalta arvonlisäverolta ja tuotteet voi hinnoitella merkittävästi edullisemmiksi. Suomalaista yrittäjää tilanne ei naurata.

Levykauppa Stupido-Shopin varasto sijaitsee liikkeen tiloissa Helsingin keskustassa, joten hinnoilla kilpailu ulkomaisten nettikauppojen kanssa on vaikeaa.

- Jos verokanta on nolla, ja meillä se on 22 prosenttia, niin voidaan sanoa, että uutuuslevyssä ero on viisi euroa. Se on ihan merkittävä, kommentoi Stupido-Shopin toimitusjohtaja Jorma Ristilä.

Ero johtuu siitä, että EU:n ulkopuolelta tuotavia tuotteita kohdellaan toisin kuin EU:n sisältä tulevia. Isot pelurit hyödyntävät porsaanreikää rahtaamalla tavarat muun muassa Jerseyn saaren kautta. Se kun ei kuulu EU:n veroalueeseen.

Veroetu koskee vain alle 45 euron tilauksia, mutta tätä pykälää kierretään postittamalla isommat ostokset useina pienempinä paketteina.

Suomalaiset maksavat

Valtionvarainministeriö vahvistaa, että käytännössä vero jää saamatta juuri Suomen päässä. Suomalaisten yritysten kilpailuasema kotimarkkinoilla on verosäädösten takia ulkomaisia suuryrityksiä heikompi, ja laskun tästä maksaa Suomen valtio.

Samalla halpoja hintoja hakeva kuluttaja laitetaan tukemaan kansainvälistä verojenvälttelyä. Halvimmat hinnat kun löytyvät usein niistä liikkeistä, jotka eivät veroja täysimääräisesti maksa.

Veroparatiiseista kirjan viime syksynä kirjoittanut Matti Ylönen muistuttaa, että kuluttajat eivät voi tietää, mitkä yritykset veroja maksavat, ja mistä ne levyjään postittavat. Lääkkeeksi hän tarjoaa lisää avoimuutta.

- Oleellista olisi nyt kasvattaa avoimuutta yritystoiminnassa, että nähtäisiin paremmin mihin yritykset maksavat veroa ja minkä verran. Ne kaikki tiedot olisivat jo olemassa, jos poliittista tahtoa vain löytyisi siihen, että niiden julkistaminen olisi pakollista, Ylönen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula

Lue seuraavaksi