Hyppää sisältöön

Egyptissä paljastui muinaistemppeleitä

Egyptistä Siinain alueelta on paljastunut neljä muinaistemppeliä. Temppelit löysi muinaista sotilastietä tutkinut arkeologiryhmä noin 3 000 vuotta vanhasta sotilaslinnoituksesta.

Temppelilöytö tehtiin Kantarassa, nelisen kilometriä itään Suezin kanavasta. Paljastuneiden temppelien joukossa on suurin Siinaista koskaan löytynyt savitiilinen temppeli, jolla on kokoa 70 x 80 metriä. Temppeli on linnoitettu jopa kolme metriä paksuilla seinillä, kertoi Egyptin valtion pääarkeologi Zawi Hawass tiistaina.

Temppelistä paljastui neljä eteishallia, kolme kivistä puhdistautumisallasta sekä värikkäitä kaiverruksia, jotka kuvaavat Ramses I ja II -faraoiden tekoja. Temppelin loisto ja suuri koko antavat viitteitä, että sillä haluttiin tehdä vaikutus Egyptiin saapuviin armeijoihin tai ulkomaisiin valtuuskuntiin, Hawass sanoi.

Kaivauksia johtaneen arkeologin Mohammed Abdel-Maqsoudin mukaan suuri temppeli antaa tärkeää lisätietoa Siinain historiallisesta ja sotilaallisesta merkityksestä muinaisegyptiläisille.

Horuksen tien kaivauksen aloitettiin jo 1986

Neljän temppelin paljastuminen on viimeisin löytö jo vuonna 1986 aloitetuissa arkeologisissa kaivauksissa muinaisella sotilastiellä, joka tunnetaan nimellä "Horuksen tie". Tutkimuksissa on etsitty juuri muinaisia sotilaslinnoituksia.

Horus oli muinaisessa Egyptissä usein haukanhahmoisena tai haukanpäisenä kuvattu auringon ja taivaan jumala. Horuksen tie yhdisti Egyptin ja Palestiinan alueet toisiinsa. Tien varrella uskotaan olleen 11 Egyptin itäistä rajaa suojannutta sotilaslinnoitusta, joista vasta viisi on tähän mennessä löytynyt.

Kantaran sotilaslinnoituksen uskotaan olleen Egyptin sotilaallinen päämaja 1 500 vuoden ajan Uuden valtakunnan ajalta (noin 1550 - 1069 ennen ajanlaskumme alkua) aina Ptolemaiosten valtakauteen (305 eaa.).

Horuksen tien aiemmissa kaivauksissa on paljastunut muun muassa ensimmäinen Pohjois-Siinaista löytynyt Uuden valtakunnan aikainen temppeli, joka oli rakennettu 18. dynastian ajalta olevan linnoituksen päälle. Viime vuonna kaivauksissa löydettiin kokoelma esineitä, jotka olivat kuuluneet Ramses II ja Seti I -faraoille. Samalla paljastui myös useita armeijan viljan ja aseiden varastointiin käyttämiä rakennuksia.

.
.