1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaj Chydenius

Kaj Chydenius konserttikiertueella Kouvolan teatterissa

Säveltäjä Kaj Chydenius täyttää 70 vuotta lokakuussa ja juhlavuoden kunniaksi järjestetään kymmeniä konsertteja eri puolella maata.

Kaj Chydenius
Säveltäjä Kaj Chydenius
Kirsi Partanen / YLE

Kouvolan teatterin näyttelijät saivat valita säveltäjän tuotannosta itselleen läheisimpiä lauluja ja Chydenius toi Kouvolaan myös valikoiman tuoreimpia laulujaan. Tästä valikoitui runsaan 20 laulun kokonaisuus, jonka säveltäjä säestää ja juontaa itse.

Kouvolan teatterin näyttelijät ovat opiskelleet Chydeniuksen lauluja , keskustelleet niiden sisällöistä ja tulkintamahdollisuuksista koulutusjaksonsa aikana ja esittävät laulut tänään säveltäjän säestyksellä. Yhdentekeviä laulutulkintoja ei saisi olla olemassa ollenkaan, sanoo Kaj Chydenius. Hän on valinnut tuhansista lauluistaan lauluillan ohjelmaan lauluja, jotka hän on säveltänyt mm. Aleksis Kiven, Oiva Paloheimon ja Lauri Viidan runoihin. Lauluillan ohjelmaan sisältyy myös esimerkiksi Marja-Leena Mikkoln, Pentti Saaritsan, Jukka Itkosen ja Satu Hassin teksteihin sävellettyjä lauluja.

Hyvä runo kannattaa säveltää monta kertaa

Kaj Chydeniuksen mielestä runojen vastaanottamista rikastaisi se, jos useat säveltäjät tekisivät samaan tekstiin oman laulunsa. Hän pitää täysin vääränä ajatusmallina sitä, että hyvästä runosta sävelletään vain yksi laulu. Chydenius olisi kiinnostunut kuulemaan, miten muut säveltäjät ovat runon kokeneet ja hänen mukaansa runoilijoitakin kiinnostaisi tutustua omien tekstien herättämiin erilaisiin melodioihin.

Satuoopperoita lapsille

Kaj Chydenius on säveltänyt nyt 2000- luvulla kolmisenkymmentä satuoopperaa joko omiin tai Grimmin veljesten sekä Andersenin saduista muokkaamiinsa teksteihin. Hän on halunnut tarjota niissä tehtäviä keski-ikäisille naisnäyttelijöille, sillä heille on kirjoitettu liian vähän rooleja. Suuri yleisö oudoksuu usein läpilaulettua musiikkiteatteria, mutta ennakkoluulottomat lapset hyväksyvät oopperan luonnollisena ilmaisumuotona. Lapsista kasvaa uutta oopperayleisöä. Kaj Chydeniuksen mielestä lapsille suunnattua kunnianhimoista kulttuuria pitää tuottaa enemmän ja hän aikoo jatkaa satuoopperoiden säveltämistä niin kauan jaksaa.

Säveltäminen jatkuu

Kaj Chydenius säveltää edelleen paljon ja tekee yhteistyötä noin 50 hyvä-äänisen ja kiinnostavan laulajan kanssa. Voima ei tule mistään kaurapuurosta tai levosta, vaan yhteistyöstä ja siitä, että on kivaa, toteaa Kaj Chydenius. Kouvolan teatteria hän pitää laulutasoltaan keskimääräistä parempana näyttämönä ja on nauttinut vastavuoroisesta yhteistyöstä laulavien näyttelijöiden kanssa.

Syntymäpäivä lokakuussa

Kaj Chydenius syntyi 16.10. 1939 Kuusankoskella, kävi kouluntiensä alun Savossa Juankoskella ja opiskeli ammattiinsa Helsingissä Sibelius-akatemiassa ja yliopistossa. Sävelltäjä on saanut Pro Finlandia- mitalin sekä säveltaiteen valtionpalkinnon. Syntymäpäivänään 16. lokakuuta Kaj Chydenius konsertoi Berliinissä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/ Kirsi Partanen

Lue seuraavaksi