Kahviloiden ja baarien aamiaiset huippusuosittuja

Aamiaisesta on tullut monien baarien hittituote. Maailmalta Helsinkiin rantautuneet aamiaisklubit ovat niin suosittuja, että baareihin jonotetaan iltojen lisäksi nyt myös viikonloppuaamuisin. Samaan aikaan myös perinteisten kahviloiden aamiaiskävijät ovat lisääntyneet.

Kotimaa
Ihmisiä hakemassa ruokaa noutopöydästä
YLE

Lauantaiaamuna kahvilan asiakkailla on aikaa, mutta tarjoilijoilla riittää vipinää. Ravintola-aamiaisesta on tullut suosittu tapa aloittaa päivä.

- Kahvila-aamiainen on todella suosittu nykyään. Koko ajan asiakkaat lisääntyvät ja aamiaispaikkoja tulee lisää, vahvistaa Cafe Ekbergin tarjoilija Saara Ylätalo.

Kahvilan pöydissä istuu kanta-asiakkaita vuosikymmenien takaa, mutta mukana on myös satunnaisia nautiskelijoita. Juulia Hakonen ei syö aamiaista usein ulkona, mutta nyt siihen oli hyvä syy.

- Meillä on mun tyttären kanssa tyttöjen päivä, niin ajateltiin, että aloitetaan päivä kivasti ja vähän juhlavammin.

Markus Troberg puolestaan on käynyt kahvilassa jo pari vuosikymmentä. Hän syö aamiaisensa aina kodin ulkopuolella.

- Syön aamiaista Ekbergillä vähintään viisi kertaa viikossa. Täällä on paljon paljon kanta-asiakkaita. Mielestäni ainoa muutos on, että tänne on tullut enemmän nuoria ihmisiä, heitä ei ollut aikaisemmin.

Baarien aamiaiselle jonotetaan

Perinteisten kahviloiden lisäksi aamiaista ovat ryhtyneet tarjoamaan myös monet baarit. Ruotsista ja muualta maailmalta mallinsa hakeneista aamiaisklubeista on tullut niin suosittuja, että ovella saattaa joutua jonoon.

- Ihmisiä tulee niin paljon, että seinät tulee vastaan. Portsari pitää tuossa vähän jonoa, että saadaan tehtyä niin sanottu toinen kattaus. Työntekijät menee täällä kyllä tukka putkella, kertoo Bellyn ravintolapäällikkö Timo Koutala.

Jokaisella aamiaisella on oma erikoisuutensa. Bellyssä syömistä ovat siivittäneet julkkisten soittamat levyt, toisessa baarissa croissantit nautitaan reggaen tahtiin.

- Tämä on minusta hyvin trendikäs ja viihtyisä. On aika kiva, kun on musiikkia, kuvailee Bellyn tunnelmaa Mariann Ojanperä.

- Ihmiset on varmaan laiskoja laittamaan ruokaa, on kiva, että joku muu laittaa. Täällä on myös runsas aamiainen, että varmaan paremmin syö täällä kuin kotona, pohtii puolestaan Saara Varmola syitä aamiaisen suosioon.

Tällä kertaa baari ei viekään viimeisiä voimia, vaan päivä on vasta alussa. Tuomas Koskenniemi kertoo suuntaavaan baarista ystäviensä kanssa retkelle Suomenlinnaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Kirsi Tirkkonen