1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SPR:n liikkuvat klinikat ryöstettiin Darfurissa

Kaksi Suomen Punaisen Ristin ylläpitämää terveydenhuoltoyksikköä ryöstettiin keskiviikkona Sudanin Darfurissa. Ryöstön yhteydessä käydyssä tulitaistelussa kaksi sudanilaista poliisia kuoli ja yksi haavoittui.

Sairasautojen tyyppiset klinikat ryöstettiin Joghanan poliisiaseman lähellä Buramin alueella. Klinikoiden sudanilainen henkilökunta ei loukkaantunut. Klinikoilla ei työskennellyt suomalaisia.

SPR:n kansainvälisenavun johtaja Kalle Löövi kertoi, että klinikoiden toiminta siirretään tuleviksi päiviksi rauhallisemmalle alueelle, kunnes ryöstön kulku ja syyt selvitetään.

Autot olivat palaamassa normaaleista tehtävistään Joghanasta Buramin alueelle, kun henkilökunta sai tietoja, ettei ajoreitti ole turvallinen. Alueella on käynnissä heimosota ja siellä liikkuu aseistautuneita joukkioita.

Henkilökunta pysäköi autot yöksi Joghanan poliisiaseman suojiin. Aseistetut rikolliset saivat autot haltuunsa tulitaistelun jälkeen. Toinen autoista saatiin takaisin myöhemmin torstaina.

SPR on osallistunut Darfurin kriisin uhrien avustamiseen usean vuoden ajan. Viime vuoden aikana saatiin keräysvarojen ja Suomen ulkoministeriön rahoituksen turvin korjatuksi neljä terveysasemaa, kertoo SPR:n kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi.