Hyppää sisältöön

Sunilan sellutehdas kokonaan Stora Ensolle

Sunilan sellutehdas Kotkassa siirtyy kokonaan Stora Enson omistukseen. Yhtiö ostaa Myllykoski Paperin 49 prosentin vähemmistöosuuden kuudella miljoonalla eurolla.

Sunilan sellutehdas pysähtyi keväällä 2009. Kuva: YLE / Anna Huittinen

Sunilan sellutehdas työllistää 260 työntekijää. Stora Enson mukaan kauppa parantaa kannattavuutta. Yhtiön mukaan nykyisessä haastavassa toimintaympäristössä sen on helpompi optimoida selluntuotanto ollessaan Sunilan sellutehtaan ainoa omistaja. Heikosta kysynnästä ja korkeista toimintakustannuksista johtuen tehtaalla on pitkä tuotantoseisokki.

Stora Enso on myös sopinut sellun toimittamisesta Myllykoski Paperille seuraavan kolmen vuoden ajan. Myllykoski Oyj:n osittain omistama puunhankintayhtiö Harvestia Oy jatkaa puuntoimituksia Stora Ensolle.

Sunilan toimitusjohtaja Jouni Kostama ei halua kommentoida kauppaa, koska se on hänen mukaansa omistajien asia. Hän ei ota kantaa, millaisia vaikutuksia kaupalla voisi olla tehtaan tulevaisuuden kannalta.

- Maailmanmarkkinatilanne ajanut meidät tuotantoseisokkeihin ja lomautuksiin ja ne jatkuvat kesäkuun alkuun saakka. Sen jälkeisestä ajasta päätöksen tekee yhtiön hallitus, Kostama toteaa.

Kaupalle tarvitaan viranomaisten hyväksyntä ja kauppa saataneen päätökseen elokuun loppuun mennessä.

Myllykoski Paper: Sellutehdas ei ydinliikentoimintaa

Myllykoski Paper haluaa myydä osuutensa Sunilan sellutehtaasta, koska yhtiö haluaa keskittyä ydinliikentoimintaansa. Hallituksen puheenjohtaja Sverre Norrgård sanoo, ettei puolikkaan sellutehtaan omistaminen ole ydinliiketoimintaa. Sellun kysyntä on ollut heikkoa, mutta tämä ei Norrgårdin mukaan ole pääsyy Sunila-osuuden myyntihalulle. Myllykoski Paper on tehnyt Stora Enson kanssa pitkäaikaisen sopimuksen sellun toimituksesta. Norrgårdin mukaan sellu voi tulla muualtakin kuin Sunilan tehtaalta.