1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laktoosittomat tuotteet

Laktoosittomien tuotteiden kehitys kiihtyy

Joensuun Valion tehtaalla kehitetään kiivaasti uusia tuotteita vastaamaan laktoosittomien tuotteiden kysynnän huimaan kasvuun. Täysin laktoosittomien maitotuotteiden käyttö lisääntyi Suomessa viime vuonna kymmenisen prosenttia.

Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Laktoosittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut rajusti, minkä vuoksi myös Valion Joensuun tehdas on ryhtynyt toimiin vastatakseen kysyntään. Tehtaan päätuote, kypsytetyt juustot, ovat kaikki laktoosittomia. Tuoretuotteista, kuten tuorejuustoista, laktoositon tuote on puolestaan valmistettava varta vasten. Tuotteiden kehittäminen kuitenkin kannattaa.

- Viimeisen yhdeksän vuoden aikana laktoosittomista tuotteista on tullut Valiolle 110 miljoonan euron bisnes. Esimerkiksi Ruotsissa, jossa Valio on markkinajohtaja laktoosittomissa tuotteissa, markkinat ovat kasvaneet jopa 30 prosenttia, kertoo Valion tuoteryhmäpäällikkö Pia Jormanainen tuotteiden huimasta kasvusta.

Valiolla on tällä hetkellä noin 40 laktoositonta tuotetta kypsytettyjen juustojen lisäksi. 200 miljoonaa litraa vuodessa lähialueiden maitoa käyttävällä Joensuun tehtaalla valmistetaan kypsytettyjen juustojen lisäksi kolmea laktoositonta tuorejuustoa sekä erotellaan maidosta erilaisia aineita laktoosittomien tuotteiden valmistukseen.

- Viime syksystä lähtien olemme investoineet 400 000 euroa laktoosittomien tuotteiden tai tarkemmin maidosta erotettavien komponenttien valmistukseen. Tarkemmin en voi investoinneista vielä kertoa, koska ne ovat tulevaisuutta, kertoo Valion Joensuun tehtaanjohtaja Petri Tikander laktoosittomien tuotteiden kehityksestä Joensuussa.

Kypsytetyn juuston kulutus on puolestaan laskenut jonkin verran viimeisen puolen vuoden aikana. Viime viikkoina kysyntä Joensuun tehtaan kuluttajapakkauksille on kuitenkin lähtenyt jälleen kasvuun. Isojen juustoharkkojen varastot ovat yhä täynnä, minkä vuoksi harkkoja valmistetaan parhaillaan kuutena päivänä viikossa normaalin seitsemän sijaan.

- Väki lomittaa nyt toisiaan, minkä vuoksi ulkopuolisia lomittajia otetaan nyt vähemmän. Kesätyöntekijöitä otetaan jonkin verran, mutta selvästi aikaisempia vuosia vähemmän, toteaa Tikander.

Valion Joensuun tehdas työllistää noin 180 ihmistä. Tehtaalla valmistetaan vuosittain liki 27 miljoonaa kiloa juustoa. Suurin osa juustoihin käytettävästä maidosta tuodaan Pohjois-Karjalasta. Jonkin verran raaka-ainetta tulee myös Etelä-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Kainuusta. Päivittäin tehtaalla käytetään 1200 maitotilan maidot.