1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ville Ranta sai Puupäähatun

Oululainen Ville Ranta on saanut Suomen sarjakuvaseuran tämänvuotisen Puupäähattu-palkinnon. Seura perustelee valintaa Rannan tuotannon laajuudella ja monisäikeisyydellä.

Ville Ranta Kuva: YLE

Vuonna 1978 syntyneen Rannan tähänastinen pääteos Kajaani ilmestyi vuonna 2008. Siinä hän kuvaa Elias Lönnrotin hahmon kautta suomalaisen miehen ahdistusta. Runonkerääjäkään ei välty ahkeruuden, uuvuttavasta arjesta irtaantumisen ja siitä seuraavan synnintunnon epäpyhälta kolminaisuudelta.

Velvollisuudentunnon ja vapaudenkaipuun vastakkaisista vaatimuksista on kyse myös kirjassa Isi on vähän väsynyt (2005), jossa koti-isä uhkaa kadottaa minuutensa ja järkensä.

Ranta pohtii tuotannossaan myös yhteiskunnallisia kysymyksiä, eritoten uskonnon roolia nykymaailmassa. Maaliskuussa ilmestynyt uusin teos on nimeltään Eräänlaisia rukouksia. Hän on piirtänyt kantaaottavia sarjakuvia myös muun muassa toimittajien ammattilehteen Journalistiin, Ilta-Sanomiin sekä mielipide- ja kulttuurilehtiin Liberoon ja Kaltioon.

Helmikuussa 2006 Ranta osallistui Tanskasta alkaneeseen Muhammed-sarjakuvakohuun omalla panoksellaan. Kaltion verkkosivulle piirretty Muhammed, pelko ja sananvapaus toi päätoimittaja Jussi Vilkunalle potkut ja herätti keskustelua sananvapauden rajoista ja itsesensuurin laajuudesta myös Suomessa.

Luonnosmaisuuden takana on paljon työtä

Rannan tuotantoa on julkaistu myös ulkomailla. Isi on vähän väsynyt ja Lewis Trondheimin kanssa tehty Julkimot ovat ilmestyneet ranskaksi ja Sade puolaksi. Lisäksi Ranta on osallistunut suomalaisen sarjakuvan yhteisnäyttelyihin muun muassa Angoulêmessa Ranskassa ja Haarlemissa Hollannissa.

Rannan piirrostyyli on korostetun spontaani ja luonnosmainen, mutta sen takana on harjoittelua, harjaantumista ja harkintaa; sitä sarjakuva loppujen lopuksi on, yksinkertaistamisen ja tiivistämisen taidetta, sarjakuvaseuran palkintoraati sanoo.

Osana palkintoa Rannan töistä on koottu näyttely Kansalliskirjastoon Helsinkiin. Näyttely avautui torstaina palkinnonluovutustilaisuuden yhteydessä.

Puupäähattuja on jaettu vuodesta 1972. Aiemmin on palkittu muun muassa Tove ja Lars Jansson, Tarmo Koivisto, Juba Tuomola ja Katja tukiainen.