Ensimmäinen epilepsiakoira ei saa tukea Lahdelta

Lahtelaisen nuoren epileptikon avuksi on hankittu koira, joka opettelee tunnistamaan epilepsiakohtauksen jo etukäteen. Koira on Suomen ensimmäinen lajissaan. Lahden kaupunki ja terveydenhuolto eivät halua tukea hankintaa ja koulutusta.

Kotimaa
AP Graphics Bank.

Koira opettelee ilmoittamaan kohtauksesta haukkumalla, jolloin pantaan kiinnitetty paikanninlaite muodostaa puheyhteyden omaisiin. Tällöin potilaan voinnin voi tarkistaa puhumalla ja tarvittaessa hälyyttää paikalle apua.

Koira opettelee tunnistamaan tulevan kohtauksen jo etukäteen. Se pystyy haistamaan kehossa tapahtuvat muutokset ja ilmoittamaan lähestyvästä kohtauksesta. Epileptikko voi rauhoittua ja mennä istumaan, ettei satuta itseään kohtauksen aikana.

Nuoren epileptikon äiti Tarja Tauren on pettynyt Lahden kaupungin toimiin epilepsiankoiran hankinnassa. Perhe oli pyytänyt kaupungin vammaispalvelujen tukea hankintaan ja koulutukseen, mutta anomus hylättiin. Edes valitus ei auttanut.

- Lokakuussa esitimme yhteispalaveria erikoissairaanhoidon, neurologian, vammaispalvelujen ja psykiatrisen puolen kanssa. Se ei ole kuitenkaan toteutunut. Asia on hukkunut johonkin, harmittelee Tarja Tauren.

Lähteet: YLE / Lahti