1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tarantino ja Almodóvar tavoittelevat Cannesin Kultaista palmua

Cannesin filmijuhlien pääpalkintoa tavoittelee tänä vuonna moni sangen nimekäs ja jo ennenkin Cannesissa palkittu ohjaaja. Ehdolla ovat uusimmilla ohjauksillaan muun muassa Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Jane Campion ja Ang Lee

Quentin Tarantino Cannesin filmijuhlilla viime vuonna Kuva: EPA/Guillaumo Horcajuelo

Cannesin pääpalkinnon saajaksi on tarjolla kaikkiaan 20 elokuvaa. Tällä kertaa vain Quentin Tarantino edustaa Yhdysvaltoja. Hänen toiseen maailmansotaan sijoittuvassa elokuvassaan Inglorious Bastards ovat päätähtinä Brad Pitt ja Diane Kruger.

Festivaalien taiteellisen johtajan Therry Fremaux'n mukaan Cannesissa on tänä vuonna muutoinkin varsin vähän elokuvia Yhdysvalloista ja Latinalaisesta Amerikasta. Valkokankailla painottuvat nyt Eurooppa ja Aasia, Fremaux kertoi festivaalin tarjontaa esitelleessä lehdistötilaisuudessa torstaina.

Hän arveli, että viime vuoden helmikuuhun ulottunut käsikirjoittajalakko on estänyt monia yhdysvaltalaisia ohjaajia saamasta filmejään ajoissa valmiiksi. Cannesissa kuitenkin nähdään Terry Gilliamin ohjaama The Imaginarium of Doctor Parnassus, joka pääosan esittäjä Heath Ledger kuoli kesken kuvausten. Filmi ei osallistu kilpailusarjaan.

Pääpalkinnosta kilpailevien elokuvien joukossa ovat muun muassa uusiseelantilaisen Jane Campionin Bright Star ja brittiohjaaja Ken Loachin Looking For Eric. Molemmilla ohjaajilla on Cannesista jo yksi Kultainen palmu. Bright Star kertoo 200 vuotta sitten eläneestä romanttisesta brittirunoilija John Keatsista, ja Looking for Eric -elokuvassa tähtenä on jalkapalloilija Eric Cantonaa maanisesti ihaileva fani.

Taiwanilaisen Ang Leen Taking Woodstock on komedia maailmankuulusta rockfestivaalista, ja espanjalaisen Pedro Almodóvarin elokuva Broken Embraces on trilleri. Muita nimiä voittajaehdokkaiden joukossa ovat tanskalainen Lars von Trier, hongkongilainen Johnnie To, australialainen Michael Haneke ja argentiinalainen Gaspar Noe.

Palkintoraatia johtaa ranskalainen näyttelijä Isabelle Huppert. Puolitoista viikkoiset filmijuhlat alkavat toukokuun 13. päivänä animaatiofilmillä Up.