Suomesta miinalaiva Somaliaan?

Suomi harkitsee miinalaiva Pohjanmaan lähettämistä ensi vuonna EU:n merioperaatioon Somalian rannikkovesille. Miinalaiva olisi alueella muutaman kuukauden ajan.

talous
Miinalaiva Pohjanmaa Suomenlinnan päälaiturissa.
Miinalaiva Pohjanmaa Suomenlinnan päälaiturissa.Puolustusvoimat

Suomalaissotilaita Somaliaan lähtisi noin sata. Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan alueelle lähtevä alus olisi Pohjanmaa.

Miinalaivan lähettäminen olisi osa pohjoismaista operaatiota, johon Ruotsi ja Norja ovat jo päättäneet osallistua. Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan käsiteltiin perjantaina presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa. Alueelle lähetettävä alus olisi nimenomaan miinalaiva, koska muut alustyypit ovat niin pieniä, etteivät sovellu suurille merille.

Puolustusasiainneuvos Helena Partanen puolustusministeriöstä toteaa, että miinalaivan lähettäminen Somaliaan olisi historiallista, sillä aiemmin Suomen merivoimien yksiköitä ei ole lähetetty kriisinhallintatehtäviin. Partasen mukaan nyt merivoimat selvittää muun muassa sitä, mitä tehtävä vaatisi ja paljonko se tulisi maksamaan. Hän ei osaa arvioida, kuinka kauan selvitystyöhön menee aikaa.

Häkämies: Selvityksestä vielä pitkä matka operaation toteutumiseen

Puolustusministeri Jyri Häkämies korostaa, että Suomi todellakin vasta selvittää edellytyksiä osallistua kriisinhallintaoperaatioon Somalian vesillä. Hän toteaa, että selvitystyöstä on vielä pitkä matka varsinaiseen osallistumiseen.

Häkämies luonnehtii operaatiota kuitenkin äärimmäisen tärkeäksi, sillä kriisinhallintaoperaatioiden avulla voitaisiin turvata humanitaaristen avustusten perille pääseminen. Operaation riskitaso ei hänen mukaansa ole korkeinta luokkaa, vaikka riskeihin onkin varauduttava ja niitä pyrittävä ennalta arvioimaan.

Miinalaiva Pohjanmaa on nyt koulutuskäytössä. Jos alus lähetetään Somalian rannikolle, miehistö siihen valitaan samalla tavalla kuin muihinkin rauhanturvaamistehtäviin. Varusmiehiä ei mukaan tulisi.

Kriisinhallintaan osallistumisen kokonaistaso on tarkoitus pitää nykyisenä. Suomalaisjoukkojen määrää supistetaan Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa.

Lähteet: YLE Uutiset