1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

YLEn lähetyshäiriöt korjattu

YLEn lähetyksissä esiintyneet tekstitys- ja äänihäiriöt ovat ohi. Häiriöt alkoivat tiistaina, kun verkko-operaattori Digita uusi järjestelmiään. Muissa kanavanipuissa muutokset on tehty jo aiemmin.

Ongelmien takia YLE on saanut arviolta 3 000 - 4 000 puhelinsoittoa ja satoja sähköposteja. Digitan tavoite oli, että ongelmat korjattaisiin lauantain aikana.

Vielä perjantaina näytti siltä, että Digita olisi joutunut vetäytymään järjestelmiensä päivityksistä niistä aiheutuneiden ongelmien takia. Lauantaiaamuna suunnitelmaa kuitenkin muutettiin.

Äänet ja tekstit menivät sekaisin

Digitan järjestelmän uusinta on häirinnyt YLEn lähetyksiä tiistaista asti. Muutostöiden vuoksi TV1 ja TV2 -kanavien äänet ovat menneet ristiin tai ääniä ei ole kuulunut lainkaan.

Lisäksi tekstitykset eivät ole toimineet, vaan tekstit ovat voineet tulla millä tahansa kielellä digivastaanottimien omien asetusten perusteella.

Suurin ongelma on ollut se, että TV1:n ja TV2:n lähetysten äänet ja tekstitykset ovat menneet ristiin.

Digitan järjestelmämuutoksissa on päivitetty signaalimuuntimia. Signaalimuuntimet yhdistävät kuvan, äänen ja tekstit kanavittain lähetettäväksi lähetykseksi.

Muissa kanavanipuissa vastaavia muutoksia on tehty jo aiemmin. YLEn kanavanippu jätettiin viimeiseksi, koska tekstityksen ja monien kieliasetusten vuoksi kanavanippu on monimutkaisin.

Digita ei kuitenkaan ollut varautunut riittävästi päivityksen aiheuttamiin häiriöihin, vaikka samankaltaisia ongelmia oli esiintynyt muiden kanavanippujen päivityksissä, sanoo YLEn kehityspäällikkö Risto Huoso.

Huoson mukaan YLElle vakuutettiin ennakkoon, että päivitykset eivät aiheuta ongelmia.

Digitan mukaan ilmenneet ongelmat johtuivat tehdystä järjestelmämuutoksesta: uusi järjestelmä toimi eri tavalla, kuin sen olisi pitänyt. Digitan mukaan syy järjestelmän poikkeavaan toimintaan selvitetään.

Digita ei halua kommentoida mahdollisia korvausvaatimuksia. Digitan mukaan asianhoito on tältä osin kesken.