Viljan alhainen hinta muuttaa viljelysuunnitelmia

Viljan alhainen hinta ja tuotantokustannusten nousu ovat vaikuttaneet siihen, että monilla pelloilla kasvaa tänä vuonna aikaisempaa enemmän rypsiä, härkäpapua ja kuminaa.

Kotimaa
Kuminapelto.
YLE Pohjanmaa

Matala viljan hinta ja tuontantokustannusten nousu ovat saaneet monet hämäläisviljelijät miettimään viljelysuunnitelmia uusiksi. Öljy- ja palkokasvit ovat varteenotettavia vaihtoehtoja monilla tiloilla. Esimerkiksi rypsillä on nyt kysyntää, kertoo kasvinviljelyagronomi Aulis Ansalehto ProAgria Hämeestä.

- Tiedossani on, että rypsin sopimusmahdollisuuksia on kysytty aikalailla. Myös härkäpavulla aiotaan edistää kotimaista valkuaistuotantoa, sen siemenet on loppuunmyyty. Myös kuminan viljelysopimukset ovat kiinnostaneet viljelijöitä aika lailla.

Myös riistapeltojen suosio näyttäisi olevan kasvussa. Ansalehto uskoo, että moneen varjoisempaan takalohkoon kylvetään tänä kesänä riistapelto.

Riistapellon perustaminen on metsästäjien ja viljelijöiden välistä yhteistyötä parhaimmillaan. Riistapellon avulla viljelijä saa kesantopellolleen hoitajan ja metsästysseura parantaa riistan elinmahdollisuuksia alueellaan.

Lähteet: YLE Häme