Sosiaalidemokraatit voittivat Islannin vaalit

Islannissa väliaikaishallitusta johtavat sosiaalidemokraatit ovat voittaneet parlamenttivaalit. Pääministeri Johanna Sigurdardottirin luotsaamat sosiaalidemokraatit saivat äänistä 29,8 prosenttia ja heidän vasemmistovihreät liittolaisensa 21,7 prosenttia. Puolueet saivat 63 paikasta 34.

Ulkomaat
Sosiaalidemokraatit juhlivat voittoaan johtajansa, nykyisen pääministerin Johanna Sigurdardottirin johdolla.Hlldor Kolbeins / EPA

Islantia pitkään hallinnut konservatiivinen itsenäisyyspuolue myöntää vaalitappionsa. Puolueen menestys oli sen historian huonoin.

Islanti joutui ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, kun konservatiivisen Itsenäisyyspuolueen hallitus joutui tammikuussa eroamaan ankaran talouskriisin ja sen nostattamien kiihkeiden mielenosoitusten takia.

Vaalien keskeinen kysymys on ollut Islantia erityisen pahasti koetellut talouskriisi. Myös Islannin mahdollinen EU-jäsenyys on ollut esillä.

Sosiaalidemokraatit kannattavat Islannin liittymistä Euroopan unioniin. Pääministeri Johanna Sigurdardottir sanoi vaalituloksen selvittyä, että äänestäjätkin ovat asettuneet tälle kannalle.

Lähteet: Reuters, AFP, AP