1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Europarlamentti korostaa tekijänoikeussuojaa netissä

Vahva tekijänsuoja on olennainen nettiaikana, korostaa europarlamentissa tehty selvitys. Suomessa kulttuurityöläisten tekijänoikeuksia on kuitenkin pyritty pikemminkin heikentämään. Luovien alojen teollisuus on kasvava ala, joka työllistää tätä nykyä yli viisi miljoonaa eurooppalaista.

kulttuuri

Europarlamentissa valmistui alkuvuonna mietintö, joka pitää tärkeänä turvata työntekijöiden moraalisen oikeuden loukkaamattomuuden.

Mietinnössä ollaan myös huolissaan sellaisten työsopimusten yleistymisestä, joissa edellytetään tekijänoikeuden luovuttamista ja loukataan tekijän oikeutta teokseensa sekä sen suojaa.

Suomessa taas tunnutaan pohtivan, miten kulttuurisisältöjen tuottajien oikeuksia voisi jopa heikentää. Esimerkiksi isot mediatalot haluaisivat oikeuden välittää vaikkapa elokuvia, musiikkia tai lehtijuttuja mahdollisimman monissa välineissä niin, ettei tekijöille tarvitsisi maksaa jokaisesta välineestä erikseen.

Kotimaisia kulttuurintekijöitä ja kulttuuriyrittäjiä edustava Lyhty-projektin vetäjä Lauri Kaira hämmästelee tällaista logiikkaa.

- Muualla Euroopassa lähdetään nimenomaan siitä, että tietoyhteiskunnan kehitys ja Euroopan kilpailukyky edellyttävät vahvaa ja toimivaa tekijänoikeussuojaa. Suomessa taas sanotaan, että tekijänsuojaa pitäisi heikentää, koska on niin monia ja kiinnostavia tapoja hyödyntää musiiikkia ja elokuvaa, tietokonepelejä ja muita sisältöjä.

Hänen mielestään logiikka ontuu.

- Sehän on sama kuin joku sanoisi, että olemme keksineet hienoja tapoja hyödyntää maitoa: osaamme juuston lisäksi tehdä jugurttia, jäätelöä ja pirtelöä, joten maitotilallisten oikeuksia pitää heikentää, jotta pääsemme vapaasti käyttämään heidän omaisuuttaan omaan liiketoimintaamme.

Tekijänoikeuskorvaukset ovat tärkeä tulonlähde

Internetverkoissa ja mobiiliverkoissa ihmisille myydään tietosisältöä ja viihdesisältöä. Koko alan liiketoiminta perustuu käyttöoikeuksien kauppaan ja puhtaasti tekijänoikeuteen.

- Tietoyhteiskuntaa on mahdotonta ajatella ilman vahvaa tekijänoikeussuojaa, koska käyttöoikeuksien kauppa voi perustua vain tekijänoikeussuojaan, johon taas perustuu tietoyhteiskunnan verkoissa tapahtuva liiketoiminta, sanoo Lauri Kaira Lyhty-projektista.

Crash-yhtyeen Teemu Brunila on lauluntekijä, laulaja ja juristi, jonka tuloista pääosa tulee juuri tekijänoikeuskorvauksista.

- Tekijänoikeuskorvaukset ovat 90 prosenttia tuloistani. Ilman niitä joutuisin tekemään jotain muuta. Niiden ansiosta saan lyhennettyä asuntolainaa, lapsille vaippoja ja nuudelit kattilaan, Brunila sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi