1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsissa hurjat raiskausluvut

Ruotsissa tehdään raiskauksia koskevia rikosilmoituksia moninkertaisesti enemmän kuin muissa EU-maissa. Asiasta kertoo 11:ssä EU-maassa tehty tutkimus, joka julkaistaan tiistaina.

Ulkomaat
Pekka Kauranen

Ruotsin poliisi saa vuosittain noin 5 000 raiskausilmoitusta. Muissa suunnilleen samankokoisissa maissa raiskauksia ilmoitetaan polisille vain parisen sataa vuodessa. Suomessa vuosittain tapahtuvien raiskausten määrä on noin 500, kertoo Wikipedia.

Ruotsissa tapahtuu keskimäärin 46 raiskausta 100 000:a asukasta kohti vuodessa. Tutkimukseen mukana olleista maista toisena oli Britannia. Siellä määrä oli 23 tapausta 100 000:a henkilöä kohti eli puolet pienempi.

Muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Ranskassa raiskausten määrä on väkilukuun suhteutettuna neljännes Ruotsin luvuista, Etelä- ja Itä-Euroopan maissa vain kahdeskymmenosa.

Tutkimuksen tekijät uskovat, etteivät Ruotsin huimat raiskausluvut johdu siitä, että ruotsalaiset ilmoittaisivat tapauksista poikkeuksellisen herkästi. Tutkijat arvelevat, että luvut ovat seurausta Ruotsin yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, jossa trendinä ovat vapaa seksuaalisuus, alhainen seksinaloitusikä sekä alkoholin suuri kulutus. Ruotsalaisnaiset hyödyntävät oikeuttaan sanoa "ei" myöhäisessäkin kanssakäymisen vaiheessa, mikä suoraan lisää raiskauksia, tutkimuksessa todetaan.

Ruotsissa ja Britanniassa poliisi onnistuu tutkituista maista selvittämään raiskausrikokset heikoimmin. Vain 13 prosenttia tapauksista selviää. Syytteen nostamista haittaa se, että raiskauksista harvoin jää fyysisiä vammoja ja tunnustuksia saadaan tuskin koskaan.

Asiasta kertoo Ruotsin televisio SVT.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi