1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pandemian pelko kiristää varotoimia

Yhä useampi maa on alkanut etsiä lentokentiltään oirehtivia matkustajia esimerkiksi lämpökameroiden avulla. Erityisen tarkkailun alla ovat Meksikosta ja Yhdysvalloista saapuvat. Ainakin Venäjä, Kiina, Taiwan ja Bolivia suunnittelevat laittavansa kaikki epäilyttävät tapaukset karanteeniin.

Ulkomaat
Joillakin lentokentillä käytetään lämpökameroita erottamaan joukosta mahdollisesti sairastuneet. Kuva Hongkongin kansainväliseltä kentältä.Vincent Yu / EPA

Hong Kong ja Etelä-Korea ovat varoittaneet kansalaisiaan matkustamasta Meksikon pääkaupunkiin ja kolmeen maakuntaan. Lisäksi Italia, Puola ja Venezuela neuvovat kansalaisiaan siirtämään matkojaan Meksikon ja Yhdysvaltain tartunta-alueille.

Jotkut maat ovat myös ryhtyneet tarkkailemaan sikojen terveydentilaa sekä sianlihatuotteiden maahantuontia. Venäjä ja Kiina ovat kieltäneet sianlihan tuonnin kokonaan. EU-maiden terveysviranomaisten mukaan sikainfluenssaa ei kuitenkaan voi saada sianlihaa syömällä.

EU ei ole vielä ryhtynyt toimiin

EU-maiden terveysviranomaiset eivät vielä sunnuntaina nähneet syytä ryhtyä erityistoimiin sikainfluenssan vuoksi. Matkustamista Meksikoon ja Yhdysvaltoihin ei rajoiteta, mutta matkailijoita kehotetaan noudattamaan huolellista hygieniaa ja välttämään kosketusta tautiin sairastuneisiin.

Tutkimusprofessori Petri Ruutu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoi sunnuntaina EU-maiden seuraavan ratkaisuissaan Maailman terveysjärjestön WHO:n linjauksia. Hänen mukaansa on tärkeää, että kaikki maat etenevät samaa tahtia.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi