Säädösvalmistelu jää pimentoon oikeustieteen opinnoissa

Tulevat juristit tuntevat melko heikosti säädös- ja lainvalmistelutyötä, arvelee Helsingin yliopistossa oikeustiedettä opiskeleva Iina-Mari Supperi. Supperin mukaan opiskelijat voitaisiin saada kiinnostumaan säädösvalmistelusta, mikäli ministeriöt kävisivät markkinoimassa mahdollista uravaihtoehtoa opiskelijoille nykyistä aktiivisemmin.

Kotimaa

Kun oikeustieteen opiskelijoilta kysellään valtioneuvoston houkuttelevuutta työnantajana, nousevat useimmiten esille oikeusministeriö, ulkoministeriö ja valtiovarainministeriö. Ministeriöt sinänsä koetaan siis kiinnostavina työpaikkoina, mutta ministeriöiden lainvalmisteluosastot eivät herätä suurta intohimoa.

- Säädösvalmistelua ei tuoda kovinkaan hyvin esille uravaihtoehtona opiskelujen aikana. Se jää ehkä pimentoon esimerkiksi yritysmaailmaan ja asianajoalaan verrattuna, kertoo Iina-Mari Supperi, joka toimii Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestön Pykälä ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Supperin mukaan ministeriöt eivät juuri markkinoi itseään työpaikkana tuleville juristeille elinkeinoelämän tapaan.

- Ensimmäisenä opiskeluvuotena järjestetään juristi työelämässä -luentoja ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Sinne pitäisi saada ministeriöiden edustajat paikalle, jotta jäisi heti fuksivuonna mieleen, että tuo voisi olla mielenkiintoinen homma, Supperi linjaa.

Supperin mukaan ministeriöt tulevat tutuiksi lähinnä harjoittelupaikkojen kautta.

- Paikkoja on vähän ja hakijoita on paljon, niihin on vaikea päästä. Moni ehkä turhautuu ja ajattelee, että tämä ei minun juttuni, hän arvelee.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen