Kurt Wallander tutkii vielä kerran

Ruotsalaisen Henning Mankellin suosittu dekkarisarja saa syksyllä jatko-osan. Mankell oli aiemmin sanonut, ettei Wallander-sarjaan ollut enää odotettavissa uusia kirjoja, mutta Den orolige mannen pyörtää päätöksen. Se ilmestyy ruotsiksi elokuussa. Suomennos, Rauhaton mies, tulee kirjakauppoihin pari kuukautta myöhemmin.

Kirjoitettuaan yhdeksännen Wallander-kirjan Henning Mankell ilmoitti, että se oli ehdottomasti viimeinen. Kymmenen vuotta myöhemmin hän on tullut toisiin ajatuksiin. - Huomasin, etten ollut koskaan oikeastaan kertonut, kuka tämä mies oikein on, Mankell perustelee Ruotsin television SVT:n kulttuuriuutisten haastattelussa.

Kymmenes kirja kuitenkin jää viimeiseksi, sillä vaikka Wallander ei kuole, hänelle sattuu jotakin, jonka vuoksi hän ei voi enää tutkia rikoksia, Mankell sanoo. Sen enempää hän ei halua paljastaa.

Rauhattomassa miehessä Kurt Wallander panee lusikkansa Tukholman poliisin tutkimussoppaan, kun hänen tyttärentyttärensä toinen isoisä katoaa joka-aamuisella kävelylenkillään. Tapaus on mystinen, sillä kadonnut mies on merivoimien upseeri, joka näyttää viettäneen kaikin puolin nuhteetonta elämää. Juoni tiivistyy, kun myös hänen vaimonsa häviää jäljettömiin.

Kun tarinaan sekaantuvat Neuvostoliiton sukellusveneiden väitetyt vakoiluretket Ruotsin rannikolle 1980-luvulla, Wallander huomaa olevansa koko Ruotsin toisen maailmansodan jälkeistä historiaa koskevan valtavan salaisuuden jäljillä.

Ystadissa Skoonessa monenmoisia murhia ratkonut Wallander on maailmankuulu. Tarinat on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Suomessakin on rikkoutunut 1,2 miljoonan raja. Aiemmat Wallander-kirjat julkaistaan kesän aikana uusintapainoksina Seven-pokkareina.

Mankellin kirjoista on tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tuoreissa tulkinnoissa Wallanderia esittää Kenneth Branagh, mutta suomalaisille tutumpi Wallander on ruotsalaiselokuvien Krister Henriksson. Hänet nähdään tänä kesänä 13 kertaa, kun MTV3 uusii filmisarjan. MTV3 on ostanut oikeudet myös BBC:n versioihin.