Kaasugrilleissä paljon puutteita

Myynnissä olevissa kaasugrilleissä on todettu turvallisuuspuutteita. Osassa grilleistä puuttuu pakollisia varoituksia ja merkintöjä muun muassa käyttöpaineesta sekä kaasulajista. Lisäksi ohje- ja varoitustekstit saattavat olla vain englanniksi.

Kotimaa
Nainen grillaamassa
Mika Kanerva

Puutteet ovat tulleet ilmi Turvatekniikan keskuksen Tukesin tekemistä valvontakäynneistä myymälöihin.

Tarkastuksissa on käynyt ilmi, että osassa kaasugrilleistä puuttuu valmistajan nimi tai tunnus, CE-merkintä, kaasulaji tai käyttöohje. Myös pakollisia varoituksia puuttuu, tai ne ovat vain englanniksi. Lisäksi useissa testatuissa kaasugrilleissä kahvojen lämpötilat nousevat liian korkeiksi, ja grilleistä puuttuu varoitus kuumista pinnoista.

Maahantuojan vastuulla on, että kaasugrillit on tarkoitettu nimenomaan Suomen markkinoille. Suomessa myytävissä nestekaasulaitteissa käyttöpaineen pitää olla 30 millibaaria, ja grillin toiminta tulee testata Suomessa myytävillä nestekaasuilla. Lisäksi kaikki ohje- ja varoitustekstit sekä käyttöohjeet on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

Kaasugrillit ovat suosituimpia kotitalouksien kaasulaitteita, ja niitä myydään vuosittain useita kymmeniätuhansia. Suurin osa näistä on Kiinassa valmistettuja.

Lähteet: YLE Uutiset