Hyppää sisältöön

Sikainfluenssa pitää viranomaiset varpaillaan Suomessakin

Meksikosta liikkeelle lähteneeseen sikainfluenssaan on varauduttu Suomessakin. Taudin rajun leviämisen varalta on olemassa yksityiskohtainen toimintasuunnitelma ja lääkitys noin 1,2 miljoonalle suomalaiselle.

Kuva: YLE

Suomessa sikainfluenssatapauksia ei ole toistaiseksi todettu. Jos Suomessa todettaisiin sikainfluenssaepäily, ottaisivat viranomaiset käyttöön lintuinfluenssan varalle laaditun suunnitelman. Niin sanottu pandemiasuunnitelma laadittiin vuonna 2006 sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Ohjenuoran mukaan toiminnan keskipisteessä olisi aluksi Auroran sairaala Helsingissä.

- Potilas eristetään alkuvaiheessa Auroran sairaalaan. Virologiseen diagnoosiin pyritään pääsemään mahdollisimman pian. Jos se todella osoittautuisi positiiviseksi, niin kyseisen potilaan kanssa tekemisissä olleet ihmiset asetettaisiin karanteeniin, kertoo Auroran sairaalan infektiosairauksien klinikan ylilääkäri, professori Ville Valtonen.

Mikäli tapauksia alkaisi tulla ilmi paljon, ajettaisiin koko Meilahden sairaalan kirurginen toiminta alas. Leikkaussaleista vapautuvaa henkilökuntaa ja tiloja käytettäisiin väliaikaisten teho-osastojen perustamiseen.

Lääkettä varastoissa

Jos sikainfluenssa kehittyisi maailmanlaajuiseksi epidemiaksi, eli pandemiaksi, olisi vaarana soveltuvien lääkkeiden loppuminen. Tätä silmällä pitäen Suomi on hankkinut varastoon noin 1,2 miljoonalle ihmiselle Tamiflu-tuotenimellä tunnettua oseltamivir-lääkettä, kertoo johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Meillä on Tamiflu-lääkettä noin neljännekselle kansaa. Tässä vaiheessa se tuntuu hyvin riittävältä, Melkas sanoo.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Tamiflu-lääkkeen pitäisi purra myös Meksikossa ilmennyttä H1N1-viruksen uutta kantaa vastaan. Lääkkeen tehokkuudesta ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta.

Suomessa ei ole toistaiseksi syytä huoleen, mutta Pohjolan perukoillaan ei voida ohittaa sikainfluenssaa pelkällä olankohautuksella. Taudin rantautumista Suomeen ei voida sulkea pois laskuista.

- Influenssan itämisaika on vain noin kahdesta viiteen vuorokautta. Tuossa ajassa matkustaa nykyisin helposti Meksikosta Suomeen oireettomana, ja tauti voi puhjeta vasta Suomessa. Kyllä se teoriassa on mahdollista, sanoo professori Ville Valtonen.

Pandemia olisi vaarallinen

Sikainfluenssa herättää huolta, sillä se leviää ihmisestä ihmiseen. Mahdollisen pandemian seuraukset voisivat olla tuhoisat Suomessakin.

- Jos influenssa sattuisi kehittymään pandemiaksi, niin se olisi vaarallinen. On arvioitu, että Suomessa tulisi useita tuhansia ylimääräisiä kuolemantapauksia muutaman kuukauden aikana, mikäli se pyyhkäisisi maan yli.

Valtosen mukaan mahdollinen pandemiakaan ei todennäköisesti olisi yhtä paha kuin vuosien 1918 - 1920 espanjantauti, joka surmasi noin 50 miljoonaa ihmistä koko maailmassa.

Sikainfluenssatilannetta pitää Suomessa silmällä sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.