Vänrikki Stoolin tarinoiden sankari ja kuvittaja kohtaavat Porvoossa

Porvoon Kiialan kartanon juhlanäyttely esittelee tänä kesänä Vänrikki Stoolin tarinoiden sankarin ja kuvittajan. Kartanossa ovat asuneet sekä sotapäällikkö Carl Johan Adlercreutz että Vänrikki Stoolin tarinoita kuvittanut Albert Edelfelt.

kulttuuri

Suuria voittoja ja mainetta niittänyt kreivi ja kenraali Carl Johan Adlercreutz on tullut monelle tutuksi J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden kautta. Runeberg tekee sankariballadeissaan suurta kunniaa Adlercreutzille.

Adlercreutz oli yksi Suomen sodan johtohahmoista, muistuttaa Kiialan kartanon näyttelyn koonnut Riikka Ehnqvist.

- Kenraali oli syöksemässä vallasta Kustaa IV Adolfin. Adlercreutz osalllistui myös Oravaisten taisteluun ja soti Norjaa vastaan. Vänrikki Stoolin tarinoista löytyy paljon kohtia hänestä. Runeberg on kuvannut Adlercreutzin oikein ylväänä ja vaskeen valettuna sankarina, Ehnqvist sanoo.

Edelfelt piirsi Adlercreutzista dramaattisia kuvia

Albert Edelfelt syntyi Kiialaan miltei sata vuotta Adelcreutzin jälkeen. Päästessään kuvittamaan Vänrikki Stoolin tarinat 1890-luvulla hän piirsi sotapäällikkö Adelcreutzista suureellisia ja dramaattisia kuvia.

- Edelfelt sai tehtäväkseen kuvittaa Vänrikki Stoolin tarinoiden korupainoksen. Hän piirsi kenraali Adlercreutzin muun muassa seisomassa ylväänä kalliolla, Riikka Ehnqvist kertoo.

Kiialan kartanon kreivi, kenraali Adlercreutz -näyttely on avoinna vuoden loppuun asti ryhmävarauksen tehneille.