Piispainkokous: Mitro Revon eurovaaliehdokkuus ongelmallinen

Ortodoksinen kirkko pitää Mitro Revon EU-vaaliehdokkuutta ongelmallisena. Tiistaina kokoontunut piispainkokous totesi yksimielisesti, että papiston jäsen ei voi osallistua poliittiseen toimintaan.

talous
Isä Mitro
YLE

Arkkipiispan teologisen sihteerin Jyrki Härkösen mukaan piispainkokouksen ratkaistavana on nyt, voiko papiston jäsen osallistua puoluepolitiikkaan yksityishenkilönä. Revon tapauksessa ongelmallista on, että hänet tunnetaan julkisuudessa pastorina.

Piispainkokous päätti, että se kuulee Repoa ennen päätöksentekoa. Jyrki Härkösen mukaan mahdolliset seuraamukset ovat monet. Äärimmäisessä tapauksessa piispainkokouksen on kiellettävä isä Mitroa toimimasta pappina.

- Toivottavasti ehdokas itse ymmärtää, että yhtälö on mahdoton ja käy vaalikampanjan yksityishenkilönä ilman papin tunnuksia.

Tapaus on Suomen ortodoksisen kirkon ensimmäinen. Härkönen muistelee, että vuosia aikaisemmin piispainkokous on ratkonut kanttorin osallistumista kunnallispolitiikkaan. Ortodoksisen kirkon vihkimä papiston jäsen ei aikaisemmin ole ryhtynyt puoluepolitiikkaan.

Mitro Repo on kieltäytynyt kommentoimasta piispojen päätöstä ja aikoo keskittyä vaalikampanjaan. Piispainkokous kuulee isä Mitroa lähipäivien aikana.

Lähteet: YLE Uutiset