Harri Koskiselle maailman suurin muotoilupalkinto

Karstulalaislähtöinen muotoilija Harri Koskinen on saanut göteborgilaisen Röhssin muotoilun ja taideteollisuuden museon muotoilupalkinnon. Palkinnon arvo on lähes 100 000 euroa.

muotoilu

Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto on arvoltaan maailman suurin design-palkinto, miljoona Ruotsin kruunua eli nykykurssilla runsaat 93 000 euroa.

Palkintoperusteiden mukaan Harri Koskinen on yksi pohjoismaisen muotoiluperinteen vahvimpia viestinviejiä. Hänen mittava ja laaja tuotantonsa on omaperäinen ja johdonmukainen. Hänen muotokielensä on selkeää ja hän vaatii töiltään hyvää käytettävyyttä, mikä antaa niille ajattoman arvon, palkitsijat kiittävät.

Perusteissa kiinnitetään huomiota myös Koskisen sujuvaan yhteistyöhön muotoiluun nojaavien yritysten kanssa ja hänen toimintaansa suomalaisen design-teollisuuden uudistamiseksi.

Palkinto luovutetaan Koskiselle Göteborgin yliopistossa marraskuussa. Sen jälkeen Koskisen töitä esitellään näyttelyssä Röhssin museossa ensi vuoden keväälle asti.

Monipuolinen ja palkittu suunnittelija

Vuonna 1970 syntynyt Koskinen on suunnitellut muun muassa huonekaluja ja astioita sekä kaiuttimia ja kelloja. Hän tuli tunnetuksi vuonna 1996 jääkuutiota muistuttavalla Block-lampullaan ja on sittemmin sisustanut suomalaisia koteja muun muassa Iittalan lasiastioilla.

Koskinen valittiin vuoden nuoreksi muotoilijaksi vuonna 2000, ja vuonna 2007 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla.

Ulkomailla hän on saanut design-alan arvostetuimpiin palkintoihin kuuluvan Compasso d'Oron. Ensimmäisenä suomalaisena sillä palkittiin Kaj Frank elämäntyöstään vuonna 1957. Koskisen palkinto tuli miltei 50 vuotta myöhemmin Muu-tuolista.

Suomalaisten tuolien voittokulku jatkui seuraavana vuonna, kun Eero Aarnio palkittiin Trioli-lastentuolistaan.

Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto perustettiin heidän nimiään kantavien rahastojen varoin 1990-luvun alussa. Suomalaisista muotoilijoista on aiemmin palkittu Brita Flander, Kaj Kalin ja Janna Syvänoja.

Lähteet: YLE Uutiset